IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: Няма да има партийни игри с Изборния кодекс

Ако има вето по изборното законодателство, то ще е с ясни аргументи, заяви президентът

13:16 | 20.02.14 г.
<p>
	Росен Плевнелиев проведе разговори с ръководството на БСП в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев проведе разговори с ръководството на БСП в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев увери, че няма да наложи вето върху Изборния кодекс, за да пречи или за да „играе партийни игри“. Той каза това след среща с ръководството на БСП в рамките на т. нар. месец на политическите консултации с парламентарно представените партии.

По-рано днес в пресата имаше коментари, че е възможно държавният глава да наложи вето и така да осуети провеждането на изборите за Европарламент през май по нови правила.

Плевнелиев заяви, че за две години мандат е доказал, че налага вето с ясни аргументи. Той даде пример, че през 2013 година при приети над 30 законопроекта е наложил вето на 3-4.

„Още веднъж българската нация ще види, че ако държавният глава наложи вето, това ще е единствено и само с конкретно и ясно посочени причини и аргументи“, заяви Плевнелиев.

В срещата с него не участва лидерът на социалистите Сергей Станишев, който има ангажименти в Брюксел с ПЕС.

Държавният глава посочи, че в президентството ще работят ускорено, след като Изборният кодекс бъде приет. Ще се произнеса в конституционосъобразните срокове, като ще действам максимално ефективно и бързо, увери той.

Днес обаче с левицата не са обсъждани конкретни текстове от Кодекса, по които евентуално държавният глава би имал възражения.

„Противопоставяме се категорично на всякаква форма на екстремизъм, използване на езика на омразата. Религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно за нацията“, заяви Плевнелиев по повод другата тема на срещата с представителите на БСП – напрежението от последните дни и етническата конфронтация.

Държавният глава увери, че ако има нужда, ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по тези въпроси.

„Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация заедно с политическите партии и, ако има нужда, ще бъде свикан такъв съвет. Надявам се да не се стига до ескалация на напрежението и провеждането на такъв КСНС“, уточни Плевнелиев.

Президентът и представителите на БСП са се обединили около мнението, че Законът за референдумите трябва да бъде подобрен и че националното допитване може и трябва да бъде ефективен инструмент за пряката демокрация, особено в момент, когато доверието към партиите и политиците като цяло е на ниски нива.

От левицата били на мнение, че е добре референдумът да бъде отделен от евроизборите, за да има задълбочен дебат по европейската тематика. Президентът обаче остава на позицията си, че е добре национални допитвания да се провеждат с всеки вот.

Държавният глава отново призова за качествен дебат по европейския дневен ред.

Плевнелиев подкрепи реиндустриализацията, но тази, която е ориентирана към индустриите на бъдещето, а не към „стари мастодонти“ като „Кремиковци“ и „Химко“.

БСП e представила на президента амбициозен план, наблягащ на растежа и заетостта. „Ще се надявам да видим много ефективни мерки в тази посока“, коментира държавният глава.

Образованието и младежката безработица са били сред другите обсъдени теми. Според президента въвеждането на дуалната система в средното образование ще даде възможност с практики и стажове младежите да се върнат обратно към икономиката.

Росен Плевнелиев приветства усилията на управляващите за намаляване на административната тежест и облекчаване на бизнес средата.

По темата за монополите президентът беше категоричен, че няма алтернатива на това енергийният регулатор ДКЕВР да бъде независим и надпартиен орган.

Президентът апелира да се въвеждат колкото се може повече електронни услуги.

Той подчерта, че реформата в здравеопазването е наболяла тема. След няколко години ще бъде късно, подчерта държавният глава, като посочи, че страната ни се проваля с реформата вече години наред.

Президентът каза още, че ще се произнесе в срок по писмото на „Атака“, получено преди два дни в президентството, с искане да бъде сменено името на връх Мусала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още