IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС отхвърли възможност за електронно гласуване за българите в чужбина

Вотът по интернет не дава достатъчна сигурност на гражданите, смятат управляващите

17:32 | 12.02.14 г.
НС отхвърли възможност за електронно гласуване за българите в чужбина

След като не мина предложението на опозицията за задължителното гласуване, мнозинството в парламента отхвърли и искането на ГЕРБ за гласуване по интернет за българите в чужбина.

Аргументът на депутатите на Бойко Борисов беше свързан основно с избирателите, които живеят зад граница, защото те биха били най-улеснени от електронно подаване на глас по интернет. Според народните представители от ГЕРБ това би повишило и обичайно ниската избирателна активност.

„Във века на IT технологиите и в годините, когато много българи живеят зад граница, трябва да им дадем възможност да упражнят правото си на глас, това може да стане в секции, но и чрез електронно подадена бюлетина, защото много от тях са заявявали, че имат проблем да стигнат до секциите заради големите разстояния”, защити предложението Десислава Атанасова.

Пръв й опонира Тунчер Кърджалиев от ДПС, според когото няма достатъчно гаранции за тайната на вота и отчитането на изборните резултати.

Мая Манолова обясни, че изцяло електронно гласуване е имало само в Естония, но държавата е дала безплатен електронен подпис на всички избиратели. "В останалите държави, където е имало експериментално електронно гласуване, опитът е завършил с извода, че електронното гласуване не дава достатъчна сигурност на гражданите и че има опасност от влияние на начина, по който гласоподавателите дават своя вот", заяви тя.

Според нея в кодекса има всички гаранции, че няма да се повтори ситуацията с откритите в деня за размисъл на последните избори бюлетини в печатница в Костинброд.

По време окончателното приемане на Изборния кодекс от ДПС опитаха да прокарат нов регламент, който да преодолее принципа на уседналост, въвеждайки отделни условия за право на гласуване при различните видове избори.

Основният текст от законопроекта, касаещ правото на гласуване за общински съветници и кметове, определя, че право на глас имат тези, живели последните 6 месеца в населеното място.  ДПС настоя да се въведе промяна, според която за граждани, "живели" на съответното място, се считат тези, които имат постоянен или настоящ адрес.

"Абсолютна демагогия е, че БСП е против уседналостта. Вижте как е записано - "живял през последните шест месеца". Сега, както е записано, означава, че той може да има постоянен адрес в населеното място и настоящ адрес в което и да е населено място на територията на Република България. Това значи, че стимулираме вътрешния туризъм, забраняваме на група български граждани, които имат имоти, плащат си данъците, постоянно се прибират по родните си места, да гласуват", посочи Янко Янков от ДПС.

Опитът на ДПС да преодолее уседналостта бе отхвърлен с 31 гласа "за", 70 "против" и 58 "въздържал се", но спорните текстове, които уточняваха кои граждани могат да гласуват, отпаднаха от разпоредбите по предложение на Мая Манолова. Така решаването на въпроса с уседналостта се отлага за дебатите по втората част на кодекса, където се обсъждат конкретните видове избори.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че приемането на "изборния комикс" се е превърнало във фарс, след като най-спорните моменти от закона не са намерили решение.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още