IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев започва консултации за вето на Изборния кодекс

Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми, смята президентът

18:31 | 14.02.14 г.
Плевнелиев започва консултации за вето на Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с неправителствени организации и юристи във връзка с новия Изборен кодекс. След това държавният глава ще прецени дали да наложи вето върху него, съобщава Нова телевизия.

„Искам да се обърна към управляващите, към парламентарно представените политически сили, и да ги помоля да чуят народа така, както аз го чух, да не се страхуват от този народ. Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми”, заяви Росен Плевнелиев, като добави: „И вместо повече от 24 години преход политиците само да се изживяват в ролята на говорители на народа – моля Ви, питайте го този народ!”.

Президентът иска да знае и коя е политическата партия, предложила скандалната поправка в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс с която се намеква за предсрочни парламентарни избори.

“Кой реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент”, попита президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Dnes.bg, визирайки спорния параграф 12, който беше оттеглена от проекта на Мая Манолова, но беше изпратен за съгласуване с Венецианската комисия.

Това е важен въпрос, който отново стига до същността на най-важния въпрос, който българските граждани зададоха през 2013 г., а той беше: "Кой?". "Кой?", защото за мен е повече от ясно, че последните обяснения, които се дадоха, от управляващите, и от г-жа Манолова, не са искрени. Защото не става въпрос за един стандартен текст, в прословутия параграф 12, става въпрос за текст, който е изпратен на Венецианската комисия, който е сложен на сайта на Венецианската комисия, и в който е посочена годината 2014 г.", коментира държавният глава.

Държавният глава вчера коментира, че зад проекта намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Това по думите му отново е поставило на дневен ред "някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още