IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК ще бъде постоянно действащ орган, избиран от Народното събрание

Депутатите одобриха и намаляване на депозитите за участие в изборите на партии и коалиции

17:48 | 13.02.14 г.
ЦИК ще бъде постоянно действащ орган, избиран от Народното събрание

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече ще бъде постоянно действащ орган, който ще се подпомага от администрация. Комисията ще се състои от общо 19 членове, които ще се назначават след проведена публична процедура. Мандатът на членовете на ЦИК ще бъде пет години.

Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия ще се избират от Народното събрание по предложение от парламентарно представените партии, решиха депутатите, които окончателно приеха текстове от новия Изборен кодекс, съобщава БТА.

За председател, заместник-председатели и секретар не могат да бъдат избрани хора, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група.

Останалите членове на ЦИК ще се назначават от президента по предложение от партиите и коалициите, представени в Народното събрание и в Европейския парламент (ЕП), като се запазва съотношението между политическите сили в Народното събрание.

Тези партии и коалиции, които имат свои представители в ЕП, но не са представени в българския парламент, ще имат право на един свой член в ЦИК.

Членовете на ЦИК трябва да имат висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит не по-малко от седем години. Препоръчителни сфери на образованието са право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. Председателят на комисията трябва да е правоспособен юрист с не по-малко от десет години стаж, решиха още депутатите.

През последните години членовете на ЦИК се назначаваха след консултации при президента с партиите или коалициите, представени в НС и ЕП.

ЦИК ще назначава общински избирателни комисии (ОИК) - за всяка община, при избори за общински съветници и за кметове не по-късно от 50 дни преди изборния ден, записаха окончателно депутатите в текстовете от Изборния кодекс.

Комисията установява и обявява резултатите от гласуването в изборния район в срок до 48 часа след приключването му.

Обществен съвет ще бъде създаден към ЦИК, решиха още депутатите. Съветът ще бъде съставен от представители на българските неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели в избори. Целта на новото звено е да се осигури прозрачност, демократичност и честност на изборния процес.

С приетите днес текстове се намаляват и депозитите, които партиите и коалициите ще внасят за участие в изборите – той вече е в размер на 2 500 лева. Досега партиите и инициативните комитети внасяха депозит от 10 000 лева за участие в парламентарни, президентски и европейски избори.

За инициативни комитети депозитът ще бъде 100 лева. За участие в избори за общински съветници и за кметове няма да се плаща депозит. 

За участие в местни избори гласоподавателят трябва да има настоящ адрес шест месеца преди вота в съответното населено място, приеха още депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още