IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС се готви да атакува уседналостта в Изборния кодекс пред Конституционния съд

БСП няма да подкрепи коалиционния партньор за прегласуване на приети текстове

14:21 | 21.02.14 г. 1
ДПС се готви да атакува уседналостта в Изборния кодекс пред Конституционния съд

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с разпоредбите от новия Изборен кодекс за уседналостта.

Вчера депутатите решиха, че в Кодекса остава правилото за уседналост - на изборите за Европарламент право на глас ще имат само български граждани, които през последните 3 месеца са живели в България или друга държава членка на ЕС. Уседналостта за местните избори остава шест месеца.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС няма изискване за уседналост, за да могат гражданите да участват във вота. Според Местан това е лишаване от право на гласуване и е противоконституционно.

„В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме: ако са толкова убедени,  да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, призова Местан.

Въпросът към КС ще бъде „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?".

От ДПС направиха още едно предложение. Изненадващо движението поиска да се прегласува текстът, с който на практика се обезсмисли преференциалното гласуване. Припомняме, че той беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ по време на приемането на текстове от Изборния кодекс - когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му да се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на място по-назад в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото са бюлетините без посочен конкретен избраник, което на практиката почти няма шанс да се случи.

Местан днес се възмути, че основното внушение, което е последвало, е, че движението е прокарало свой партиен интерес. „Има тенденция да се изгражда образ на ДПС като на политическа сила, която едва ли не налага своите позиции в управлението на страната и в Изборния кодекс. Няма да оставя без отговор нито една провокация. ДПС не е нито салфетка, нито носна кърпичка”, закани се той.

От БСП обаче отговориха, че няма да застанат зад предложението на ДПС нито за прегласуване на текста за пропорционалния вот, нито за сезирането на Конституционния съд заради заложената уседналост в новия Изборен кодекс.

„Не виждам основание в момента нашата парламентарна група да подкрепи прегласуването на вече приети текстове”, обяви от името на своите червеният Петър Курумбашев.

„1000 или 1400 гласа са достатъчни, за да може да се пренареди листата и последният да стане втори”, настоя социалистът.  Той беше категоричен, че няма основания да се отправят питания към КС по които и да е въпроси от Кодекса, нито „основание депутати от БСП да участват в подписки за такова нещо”. Според него най-важното е Кодексът да стигне до президента и бързо да влезе в сила.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Каква е разликата между "тесни" и "широки" социалисти?Първите са преди коалиция с ДПС, вторите - след нея.Тесните социалисти вече са изчезнал вид и затова има нужда от нов социалистически проект в България. Така се появило АБВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още