fallback

Н. Болтаджиев: В системата на здравеопазването има свръхрегулация

По думите му промените в законите биха довели дотам, че системата да не може да функционира

11:56 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В системата на здравеопазването има свръхрегулация, а ако наистина бъдат приети предвидените промени в законите, тогава не виждам как системата ще функционира, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Сдружението на частните болници “Св. Богородица”.

По думите му този ход би довел до ликвидирането на множество болници и процесът ще е необратим за българското здравеопазване.

Серията законови промени обхваща задължителната акредитация на болничните заведения, здравната карта и медицинските стандарти. Според Болтаджиев в основата си тези проблеми са стари и вече дискутирани. Здравната карта пък фигурира в закона и няма обяснение защо отново се опитват да я вкарат в него.

Във връзка с регулацията на болниците Болтаджиев заяви, че в момента има такава рамка и тя е същата, каквато е навсякъде по света - даване на лиценз за функциониране на болница.

“С този законопроект се въвеждат четири нови режима, а някои от тях са много по-тежки от разрешителния режим за болниците”, категоричен е експертът. По думите му здравната карта също е режим, който поставя условие, даващо възможност чрез нея също да се закриват болници.

По темата за финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Болтаджиев обясни, че основният проблем се крие в това, че тя не е самостоятелна и независима организация. Нейният бюджет идва от консолидирания държавен бюджет.

“С годините касата се одържави, политизира и вече всеки дава мнение, определя финансите ѝ”, коментира Болтаджиев. “Въпросът е колко пари ще бъдат гласувани в бюджета от правителството, а не колко пари ще бъдат събрани от здравни вноски”.

Болтаджиев смята, че сегашното положение на НЗОК се обяснява с това, че ѝ се гарантира по-голяма сигурност и тя по-трудно може да фалира. Той обаче е на мнение, че няма никаква гаранция за това, когато ѝ се отделя годишен бюджет, много по-нисък от събраното. Според експерта именно тези регулации тласкат здравната каса към по-ниски приходи.

“Държавата не е изряден платец на контингента, който трябва да осигурява, и има над 2 млн. неосигурени.Ако всичките тези 2 млн. души започнат да ги плащат, тези пари ще идат другаде, но не и за здраве”, подчертава Болтаджиев. Според него на българския пациент не се гледа като на избирател. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
fallback