IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Болтаджиев: В системата на здравеопазването има свръхрегулация

По думите му промените в законите биха довели дотам, че системата да не може да функционира

11:56 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Н. Болтаджиев: В системата на здравеопазването има свръхрегулация

В системата на здравеопазването има свръхрегулация, а ако наистина бъдат приети предвидените промени в законите, тогава не виждам как системата ще функционира, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Сдружението на частните болници “Св. Богородица”.

По думите му този ход би довел до ликвидирането на множество болници и процесът ще е необратим за българското здравеопазване.

Серията законови промени обхваща задължителната акредитация на болничните заведения, здравната карта и медицинските стандарти. Според Болтаджиев в основата си тези проблеми са стари и вече дискутирани. Здравната карта пък фигурира в закона и няма обяснение защо отново се опитват да я вкарат в него.

Във връзка с регулацията на болниците Болтаджиев заяви, че в момента има такава рамка и тя е същата, каквато е навсякъде по света - даване на лиценз за функциониране на болница.

“С този законопроект се въвеждат четири нови режима, а някои от тях са много по-тежки от разрешителния режим за болниците”, категоричен е експертът. По думите му здравната карта също е режим, който поставя условие, даващо възможност чрез нея също да се закриват болници.

По темата за финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Болтаджиев обясни, че основният проблем се крие в това, че тя не е самостоятелна и независима организация. Нейният бюджет идва от консолидирания държавен бюджет.

“С годините касата се одържави, политизира и вече всеки дава мнение, определя финансите ѝ”, коментира Болтаджиев. “Въпросът е колко пари ще бъдат гласувани в бюджета от правителството, а не колко пари ще бъдат събрани от здравни вноски”.

Болтаджиев смята, че сегашното положение на НЗОК се обяснява с това, че ѝ се гарантира по-голяма сигурност и тя по-трудно може да фалира. Той обаче е на мнение, че няма никаква гаранция за това, когато ѝ се отделя годишен бюджет, много по-нисък от събраното. Според експерта именно тези регулации тласкат здравната каса към по-ниски приходи.

“Държавата не е изряден платец на контингента, който трябва да осигурява, и има над 2 млн. неосигурени.Ако всичките тези 2 млн. души започнат да ги плащат, тези пари ще идат другаде, но не и за здраве”, подчертава Болтаджиев. Според него на българския пациент не се гледа като на избирател. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Според него на българския пациент не се гледа като на избирател."-----------------------Защо все се забравя, че българския пациент е и данъкоплатец?! И че тези повече пари дето докторите постоянно ги искат, няма да паднат от небето, а по един или друг начин ще трябва да бъдат взети от споменатия милион и половина работещи! Докторите да не забравят (по-точно - да не се правят на ударени с мокър ***), че като кажат "държавата не плаща за контингента, който осигурява", всъщност казват, че работещите трябва да бъдат обложени още за да бъдат платени тези пари. Как пък един път не чух един доктор да каже нещо за ограничаване на течовете и надписванията в системата, а все пари не им стигали и искат още и още?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още