IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ограничат ли митата за китайските фотоволтаици енергийния преход на Европа

За да бъде конкурентно като цена, производството на соларни панели и клетки се нуждае от субсидии, коментира Веселин Тодоров, председател на "Соларна академия България"

20:10 | 15.05.24 г. 4

Европа опитва да развива и връща ключови производства на континента, но за момента основно зависи от Китай, за да проведе зеления си преход. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи инж. Веселин Тодоров, председател на "Соларна академия България", в коментар каква ще бъде политиката на ЕС спрямо китайските слънчеви технологии.

„Китай стана огромна икономическа сила основно заради ниската себестойност на труда. Европейските производители на фотоволтаични модули вече протестираха срещу евтиния внос и Европейската комисия предупреди, че трябва да се внимава с митата, защото подобни ограничения могат да засегнат енергийния преход на Европа“, посочи експертът.

Той обясни, че Китай доминира в производството на слънчеви панели, слънчеви клетки и батерии, като държи около 80% от производствата заради лесния и евтин достъп до ресурси. По думите му има и съмнения за нерегламентиран труд, което допълнително ощетява конкуренцията от ЕС и САЩ.

Според Веселин Тодоров не могат да бъдат достигнати ценовите нива на Китай, затова ЕК трябва да направи много добър анализ за ефектите от подобни мита върху Европа и дали това няма да засили позициите на страни като Турция и Сърбия.

"В момента сме свидетели как голяма част от китайските продукти минават през трети страни като Турция за асемблиране и после се внасят в Европа. Такъв потенциал има и Сърбия. Ако ЕС иска да вървим към целите на Зелената сделка, нямаме алтернатива в момента освен Китай", е мнението на председателя на "Соларна академия България".

Веселин Тодоров отбеляза, че Европа започва да развива производствата на соларни панели и клетки, а в България вече има два проекта на чужди инвеститори. Той обаче смята, че за да бъдат конкурентни като цена, тези производства ще се нуждаят от субсидии.

Ще продължи ли китайската доминация при соларните панели? Ще предприеме ли Китай реципрочни мерки след увеличаването на митата за китайски соларни клетки, които директно ще засегнат компании като Tesla? Как ще се отрази увеличаването на митата за китайски соларни клетки на вътрешното производство в САЩ? Ще вземат ли САЩ от Китай добавената стойност при соларните технологии? Копира ли Китай иновациите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 седмица
...... АРЕ, ДОЙДОХМЕ СИ НА ДУМАТА...А ТЯ Е - СУБСИДИЙКИ!!!!!! ....... ЗА ФЕЦ И БАТЕРИЙКИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... що ако не стане нема къде да седнеш ли ... кифла ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", нали Професоре :):) точно така ще стане. "хихихих...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
нищо съществено няма да се промени , ще заменим едни ефффтини панели с кратък срок на годност с по-качествени европейски , които обикновено са с двойно по-голям експлоатационен период , и ще се създадат прилично платени работни места ... не е необходимо да си риве навсякъде за пропуснатите ползи от поднебесните вафли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още