IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на ВЕИ в енергийния микс

Закъсняхме и пак не се поучихме от другите какви да са инвестициите във ВЕИ, коментира Симеон Белорешки, управител на "Стратум Инженеринг"

15:30 | 14.05.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Няма обяснение защо няма изградени мощности за съхранение на ток у нас въпреки инвестициите през годините. Вече има макрорамка и програма за изграждане на батерии, но опасенията са, че финансирането може да отиде директно за закупуването на батерии от Китай, без да се създава производство и добавена стойност в България. Във всички държави от ЕС има изисквания за местно участие, но в българския търг такова изискване липсва. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Белорешки, управител на "Стратум Инженеринг".

Според него държавата отново е един страничен наблюдател и „нещата общо взето стават хаотични“.

По думите му проблемите с ВЕИ в България са много сериозни, защото няма добра комуникация и няма ясна стратегия какво прави държавата и какво ще бъде нейното участие. „Навлизането на ВЕИ се ускорява все повече и повече, но го правим по най-трудния начин, коментира Симеон Белорешки. – Хем закъсняхме, хем не вземаме уроците от другите преди нас. Малко или повече вземаме най-лошите примери и ги повтаряме при нас – случихме капитализма по най-трудния начин“.

Като добър пример той даде Китай, който използва възможността на зеления преход да прескочи част от развитието на енергийния сектор, въпреки че го извършва със „значителен контрол от държавата“.

„България даде значителни субсидии за изграждането на фотоволтаични паркове преди 15 години", напомни Белорешки, но отбеляза, че се създаде усещане в обществото, че това не е станало по напълно прозрачен начин, а „твърденията, че това е полезно за обществото бяха съпътствани с постоянни повишения на цените на електроенергията“.

Той е убеден, че сега сме в подобна ситуация – въпреки че цената на тока на борсата непрекъснато пада през деня, когато е основната консумация, и има огромни излишъци от енергия, не знаем какво да ги правим, а в същото време инвестициите в батерии ги няма.

Симеон Белорешки смята, че Европа като цяло изостава с инсталирането на батерии. „Пазарът на електроенергия е много по-силно интегриран от САЩ или Австралия, така че мрежата може да бъде балансирана много по-лесно“, коментира Белорешки и подчерта, че енергийната система се справи блестящо с напълно неочакваните и съвпадащи спирания на газа от Русия и проблеми в АЕЦ на Франция.

Той прогнозира, че в бъдеще ВЕИ ще има все по-голямо участие в общия микс и това ще наложи и повече батерии. „Войната на Русия в Украйна ускори зеления преход на ЕС, след като Владимир Путин показа колко страшна е зависимостта от фосилната индустрия що се отнася до националната сигурност, посочи експертът и напомни, че Китай прави евтини соларни панели, от които се нуждае целият свят. – В момента има опасения, че зеленият преход едва ли не зависи от Пекин, но подобни опасения имаше и при навлизането на евтина японска стомана в САЩ през 80-те.“

Белорешки допусна, че за да предпазят собствените си производства на панели, електромобили и батерии, САЩ ще наложат мита на вноса от Китай, но предположи, че ЕС няма да може да следва същата политика.

„САЩ вече подсигуриха собственото си производство чрез субсидиите по IRA (Законът за намаляване на инфлацията - бел. ред.), с които привлякоха големи производства на своя територия, включително и от китайските гиганти“, обясни Белорешки. Той очаква Китай да заобиколи европейските ограничения по подобен начин – чрез отварянето на свои фабрики в ЕС като производствата на батерии и електромобили в Унгария.

„Това не е нещо непременно лошо, но има напрежение в ЕС. Другият вариант е да правим соларни панели в Европа, но ще бъдат по-скъпи – кой печели от цялата работа. Тази дискусия скоро ще се реши“, надява се експертът.

Какви са целите и политиките на Стратегията за устойчиво енергийно развитие? Има ли нужда България от нова атомна електроцентрала? Какви са инвестициите във възобновяема енергия в България? Какви са предизвикателствата пред индустриалните потребители на зелена енергия? Къде е мястото на Китай в Зелената сделка на ЕС? Как Испания успява да съхрани електроенергия за цели три дни, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 седмици
https://***.eso.bg/, волтаици - 5%, перки - 1% :) ей това е мястото. Нищо лично АМА - това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 2 седмици
До: evlogi отново неадекватен коментар по тема от която нищо не разбираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 седмици
Те само са по цап-царап. Логика не търсим,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
evlogi
преди 2 седмици
Белорешки нямал обяснение защо нямало изградени батерии в България.Денем цената падала, имало излишъци, пък не се правели батерии...Ми ти що не изграждаш бе, Белорешки? Инвестирай и печели, що чакаш? Дали не е , щото липсва икономическа изгода в цялата работа и чакате пак държавата да ви даде едни чужди пари във вид на субсидии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още