IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Необходимо условие за зелената енергия е развитието на базови мощности

С колко ще се увеличи цената на тока за битовите потребители, коментира проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците

11:51 | 10.04.24 г. 8

Необходимо условие за зелената и възобновяемата енергия е развитието на базови мощности. От електротехническа гледна точка подкрепям проекта за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ).

Енергийният експерт смята, че въглищните ТЕЦ-ове ще прекратят дейността си по чисто финансови причини, тъй като няма да могат да се конкурират с евтината енергия от ВЕИ и АЕЦ.

Според него топлото време и обилното слънцегреене са основната причина пазарът на електроенергия в България да отбележи нулеви и отрицателни цени на тока през уикенда.

"Това не е аномалия – това е нормален процес, при положение че голям процент от генериращите мощности са нерегулируеми. Причината за нулевите цени са недобре представените графици от страна на производителите на електрическа енергия, особено от фотоволтаици... Ако тези графици са правилно прогнозирани от производителите, търговците ще си свършат работата с балансирането на системата", коментира енергийният експерт.

Проф. Колев съобщи, че инсталираните фотоволтаици в България са между 3150-3200 мегавата и в сегашните метеорологични условия може да се генерират над 2500 мегавата, което е „повече от АЕЦ "Козлодуй“.

По думите му, заради свързаността си с европейския енергиен пазар, ненужната енергия може да се изнася към пазари, ако там има търсене. „В момента има предварителни договори за присъединяване на над 8000 мегавата, като е сигурно, че до края на 2024 г. ще влязат в действие поне 1000 мегавата от фотоволтаици“, отбеляза Валентин Колев и добави, че ситуацията с нулевите цени може да охлади инвеститорския интерес.

Енергийният експерт е категоричен, че при настоящите цени няма да има проблем да има пълна либерализация на пазара на ток.

„Спрямо миналогодишните среднопретеглени цени на Българската независима енергийна борса "Ден напред" януари до март, цените тази година са с 40%-50% по-ниски. За март среднопретеглената цена е 120 лв/mwh, в момента за битовия сектор е 111 лв/mwh", така че увеличението за битовите потребители ще бъде около 4%-5%“, изчисли проф. Колев.

Ще се превърне ли в тенденция отрицателната цена на тока? Изправени ли са пред риск европейските ядрени централи заради Зелената сделка при планирането на нови мощности? По-добре ли е да е либерализиран, отколкото регулиран пазарът на ток?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 седмици
Ето обстоятелства, при които за фотките и перките няма нужда от никакви балансиращи мощности. Просто защото ще бъдат унищожени за броени минути. И понеже природата ни води именно към такива хубави преживявания, все по-често и по-често, да се мъкнем подир дебилните напъни на шарлатани, търгуващи буквално с въздух, може да е гибелно за много хора. === https://youtube.com/watch?v=DbqnupZzANc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 20
zelka007
преди 2 седмици
До: Jordannn ... хаха ... а стига ве ... верно ли по тъмно не работят фотоволтаиците ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Jordannn
преди 2 седмици
До: zelka007Балансираща мощност е тази, която може да пускате и спирате по Ваше желание според нуждите, а не само когато духа вятър. Това за ВяЕЦ "Ветрово". А да твърдите, че ФЕЦ е балансираща мощност е просто нелепо. Даже и да имат батерий. В момента, който пиша 13:45 часа фотоволтаиците дават 2478 МВт в системата. Довечера в 20:00 като залезе слънцето Ветрово ли ще ги замени със неговите 71 МВт или " нощният ФЕЦ на Гинка"? Само въглищата засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 20
zelka007
преди 2 седмици
До: Jordannn ... как да няма балансиращи мощности ... доколкото ми е известно всяка въглищна централа може да ги изпълнява у нас , но с различна ефективност . ВЕЦовете също могат . но за протоколът фотоволтаичен парк ФЕЦ "Разлог" - 28МВт е балансираща мощност , ФЕЦ "Риал Стейтс" (на Гинка Върбакова) - 150МВт също , ВяЕЦ "Ветрово" - 71МВт - вторият по големина вятърен парк у нас също е балансираща мощност ... вероятно има и още вече , не ми се рови ... обновете си инфото !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Jordannn
преди 2 седмици
"Причината за нулевите цени са недобре представените графици от страна на производителите на електрическа енергия, особено от фотоволтаици... "Причината е, че няма балансиращи мощности. Когато имаш само базови( те не могат да спират и тръгват бързо) и ВЕИ-та системата е както казва предходния коментиращ Alex Silver НЕбалансирана.Иначе да обвиняваш производителите на ток от фотоволтаици, че не си правят добре графиците... Ами те са най-лесни за прогнозиране. Има слънце, има ток. Павец Чаира!! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 2 седмици
До: Alex Silver ... мен ме вълнува един екзистенциален въпрос ... къде отива водата , която пада от ръба на окена в края на кръглият и плосък свят , в който живеем ... имате ли готов отговор във възраждане ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 седмици
Все по-често случващите се природни катаклизми изискват вземане на предварителни мерки. Но "зелените кратуни" радостно броят кинтите, а после ще платят с живота си за лакомията и глупостта. Ето пример за това, което все по-често ще виждаме, и то не е заради пърррденето на говВедата: https://youtube.com/watch?v=DbqnupZzANc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 седмици
Според него топлото време и обилното слънцегреене са основната причина пазарът на електроенергия в България да отбележи нулеви и отрицателни цени на тока през уикенда. === Това е ненормално състояние и признак на сбъркан подход на принципа "Дай да дадемЕ". Вебалансирана система, непланирана, урбулешки развиваща се. Резултатите не закъсняват. А не дай си Боже настъпващи катаклизми, както напоследък стават все по-често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още