IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Този месец ще заработи инсталацията на първата енергийна общност в България

Как може да се споделя енергия, коментира д-р Мария Трифонова, координатор за България на европейския проект SHAREs

13:27 | 08.04.24 г. 2

След промяна в законодателството през 2023 г. у нас наскоро бе сформирана пионерна енергийна общност в България, а този месец се очаква да заработи инсталацията, в която са инвестирали община Габрово, малки бизнеси и граждани. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мария Трифонова, преподавател в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и координатор за България на европейския проект SHAREs.

Енергийните общности са все още екзотика в България – докато в Европа има над 14 хиляди такива, у нас има само една. За да се промени тази ситуация, започна работа националният онлайн портал „Енергия за гражданите в България“, който ще е отправна точка за информация.

"Основната идея на инициативата е да се използват общински имоти за инсталиране на съоръжения за производство на ВЕИ, които да захранват потреблението на граждани и общината. Това се случва на цена, която е доста по-изгодна от пазарната и сравнително постоянна, тъй като участниците се договарят за сравнително дълъг период от време", посочи д-р Трифонова.

По думите ѝ участието на публичен партньор ще даде допълнителна сигурност на гражданите, като липсата на доверие до момента е била основна пречка пред създаването на енергийни общности. Тя припомни, че е имало и забавяне с приемането на нужната нормативна рамка.

Д-р Трифонова прогнозира, че в модела за енергиен преход могат да се включат „енергийните граждани с малки собствени инвестиции“, за да не бъде той запазен само за големи инвеститори.

„Докато са част от регулирания пазар, домакинствата нямат голям пазарен стимул да се включат в енергийни общности – с либерализацията на пазара това ще се промени до две години“, очаква експертът.

Д-р Трифонова е убедена, че подобна инвестиция би била привлекателна за хора с по-малко спестявания, които нямат достатъчно средства за покупка на имот, като могат да ги вложат с перспектива, защото „такава инвестиция ще има добра възвращаемост“.

Тя уточни, че възвращаемостта на инвестицията ще зависи много от модела на инсталацията. „За момента няма голяма яснота как точно енергийната общност ще може да продава произведената енергия, но предстоят законодателни промени в тази насока“, посочи Мария Трифонова.

Как ще бъде подпомагано развитието на енергийните общности? Какви ще са правата на инвеститорите в енергийната общност? Ще има ли административни облекчения за ВЕИ и домакинствата? Как да намерите информация, може да разберете от портала на европейския проект SHAREs.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 3 седмици
хаха ... на IBEX ... преди 2 часа , сиреч в 13:00 цената беше отрицателна ... -6,47 евра за МВтч ... не в неделя , а понеделник , на българската енергийна борса !! в неделя тоже беше отрицателна друзя антиваксъре-газовици ... още се дърпайте от ВЕИтата и още саботирайте инсталирането на батерийни с-ми и свързаност ... мариците ли ... ?! ... нямаме слънце и не можем да се оправяме бе въглища , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още