IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са пречките пред развитието на енергийните общности у нас?

Местната власт има ключова роля, коментира Кристиан Димитров от "Грийнпийс"

22:49 | 25.09.23 г.

Енергийните общности са важна част от енергийния преход. Те са част от пътя към енергийна независимост от чист източник. Това каза Кристиан Димитров, координатор кампания "Енергийни общности", "Грийнпийс" - България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът коментира кампанията за значението на енергийните общности, която е стартирала по-рано тази година.

"Общностите са важни за енергийната децентрализация и енергийния преход към възобновяем източник на енергия", посочи Димитров. И поясни, че енергийната общност е сдружение между хората, които купуват соларни панели (даже и вятърни турбини в чужбина), с които захранват домовете си с възобновяема енергия и при излишък могат да продават допълнителната енергия или да я предоставят на енергийно бедни семейства.

Местната власт играе ключова роля за енергийните общности чрез предоставяне на терен, капитал или кадри за създаването им, каза гостът.

„В България на практика има една енергийна общност, която се намира в Белозем. Проблемът със създаването на енергийни общности идва от там, че законът за енергията от възобновяеми източници не е дефинирал понятието, което кара хората с интерес в създаването на енергийна общност, да се регистрират като производители на енергия“, обясни Димитров.

Той посочи, че местната власт е основен партньор на енергийните общности в чужбина. Именно местната власт може да предостави терен за изграждането на мощности, а в замяна да получава или да изкупува част от произведената енергия. Друга помощ може да окаже чрез информативна кампания, предоставяне на кадри или капитал за енергийните общности.

Директивата, която насърчава енергийните общности, е ключът към популяризирането и разпространението им в страната. „България е много назад с нейното приемане“, каза Димитров.

За улесняването на административните процеси около енергийните общности гостът смята, че един от вариантите е създаване на гише, което предоставя цялата необходима информация и приема всичките нужни документи на гражданите, поемайки отговорността да бъдат разпределени.

Проблемът с финансирането на енергийните общности идва отново от липсата на дефиниция в закона. Банките нямат желание да отпускат кредити за създаването на общностите, тъй като в момента не съществува такова понятие като енергийна общност, каза Димитров.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още