IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще започнат ли да гледат в една посока хората и бизнесът от въглищните региони

Какви предложения трябва да има в териториалните планове за справедлив преход, коментира Балин Балинов от "Грийнпийс"

15:33 | 30.08.23 г.

Бизнесът трябва по-активно да се среща с хората, които живеят в региони, където въглищната миннодобивна индустрия е доминираща, за да могат да се срещнат огромната нужда на компаниите от персонал с притесненията на хората, че ще останат без препитание, след като бъдат закрити минните производства. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Балин Балинов от "Грийнпийс" - България, координатор на кампанията „Енергийни решения“.

Според него синдикатите също трябва да изберат на чия страна ще застанат и чии интереси ще защитават. "Защото аз имам сериозни опасения, че те са тежко политизирани структури и не са толкова работнически организации, каквито по същество би трябвало да бъдат", смята експертът.

"Нека да си говорим - да сме готови да си задаваме въпроси и да даваме отговори, включително от името на властта, от името на бизнеса, посочи Балинов и изтъкна, че тази година в училище, което дълги години е подготвяло специалисти в минната промишленост, се разкрива специалност по възобновяеми енергийни източници. – Това е в Професионалната гимназия в Бобов Дол. Това е преходът в неговото истинско проявление.“

Екологът напомни, че "Грийнпийс" отдавна настоява използването на въглища да приключи през 2030 година. По думите му, ако още преди години в България бяха предприети действия, сега щяхме да имаме доста по-дълъг период за преход. „Когато говорим за преход, то това е периодът между написването на плана за бъдещето на хората в тези региони и последния ден, в който последната мощност ще бъде изключена“, коментира той.

Балинов подчерта, че в нашата страна борбата на "Грийнпийс" за планове за справедлив преход датира повече от осем години. "Когато говорим за териториалните планове, те също са свързани със срокове, мерки и реформи, защото Европейската комисия иска да вижда резултати срещу огромните средства, които се отпускат за развитието на отделните държави", потвърди екологът. Той напомни, че ще получим тези пари по Плана за възстановяване и устойчивост само ако ги разпишем качествено и след това ги защитим след проведени реформи.

Що се отнася до териториалните планове за справедлив преход, Балин Балинов обърна внимание, че вече се работи по тях и още няколко дни ще се обсъждат на дискусии. „Оттам нататък - от септември до края на годината, ние сме в критично важен период, за да се преговаря, да се коментира двустранно - от страна на ЕК и на България (ще има размяна на кореспонденция), за да не изгубим 800 млн. евро за трите региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник", обясни експертът. Припомняме, че одобряването на плановете е изключително важно за развитието на трите въглищни региона. Те са свързани с намаляването на парниковите газове, замърсяването на въздуха и затварянето на централите.

Балинов съобщи, че становището на "Грийнпийс" вече е подготвено, като е дадено едно основно предложение, сподели той и направи сравнение с Гърция и Румъния, които се справят доста успешно с енергийния преход. "Това предложение касае овластяването на гражданите, защото за нас енергийният преход включва хората, като производители на енергия за собствени нужди. На това искаме да поставим акцент и да насочим вниманието на политиците, защото именно от тях зависи да се облекчат процедурите", настоява Балин Балинов.

Какво е бъдещето на въгледобива в България? Отговаря ли законодателна среда у нас за изграждането на успешни енергийни общности? Как се въвежда директивата за възобновяемата енергия на Европейската комисия в нашата страна? За кого е предназначен и с какво ще бъде полезен Наръчникът за енергийни общности?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още