fallback

Орешарски: Без икономически ръст не можем да решаваме социални въпроси

Реиндустриализацията ще протече с подкрепа на частните инвестиции, а не с разпределение на държавни средства, категоричен е премиерът

12:22 | 10.03.14 г. 23

"Без да възстановим икономическото развитие не можем да решим каквито и да било социални въпроси", заяви в своето експозе премиерът Пламен Орешарски по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

В последните месеци мерките на правителството вече дават резултат, убеден е той и посочи за пример, че е ускорено усвояването на европейски средства - от 37% през май 2013 година до 58% към края на февруари 2014 година. Приходните агенции са повишили събираемостта - с половин милиард лева през второто полугодие спрямо второто полугодие на 2013 година при положение, че брутния вътрешен продукт остава същия, посочи той.

Държавата реално е върнала целия данък добавена стойност на бизнеса. Фирмите от своя страна за първите два месеца са "дали заявка за 3,6 хил. работни места повече спрямо същия период на 2013 година".

Пламен Орешарски категорично отхвърли обвиненията, че парите от инвестиционната програма на правителството са за определени общини. Той показа статистика, че 36% от средствата са били за общини с кметове от ГЕРБ, 24% за общини, управлявани от БСП, и 17% от ДПС. По време на управлението на ГЕРБ за населени места с техни кметове са разпределяни 86% от капиталовите разходи. За общини на БСП са отделени 4%, а на ДПС – 2%, каза той.

"Мисля, че асиметрията е очевидна", допълни премиерът и посочи още, че в управленската програма на правителството е по-равномерното териториално развитие на страната.

Правителството е рестартирало и големите инвестиционни проекти - "Южен поток", до края на годината ще бъде започнато строителството и на втора интерконекторна връзка с Гърция. "Работим активно и за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", коментира още премиерът и допълни още, че е овладяна бежанската криза.

Орешарски гарантира още и че продължава с неотменно темпо насърчаването на инвестициите и предприемачеството. Той беше категоричен, че процесът на реиндустриализация ще протече при насърчаване на частните инвестиции, а не с инвестиране на държавни средства.

"Досега България залагаше на услугите и туризма, но без работеща индустрия трудно ще вървим напред", обясни още и лидерът на БСП Сергей Станишев, който също беше поканен на срещата.

Той поиска от правителството даването на добавки за най-бедните пенсионери за Коледа и Великден да не бъде кампанийно, а системно.

"През последните четири години е натрупана липса на нормалност и перспектива", заяви още Станишев и обясни, че това правителство работи за връщане на нормалността на управлението. Нормално е държавата да не рекетира бизнеса, да помага на най-бедните, допълни той.

Лидерът на БСП прогнозира още, че изборите за Европейски парламент могат да се превърнат в "своеобразен референдум за или против правителството" и може и да не се чуят европейските теми.

Европейските социалисти искат равноправна Европа, където се чува гласът и на малките, и на големите, категоричен беше още Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
fallback