IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Без икономически ръст не можем да решаваме социални въпроси

Реиндустриализацията ще протече с подкрепа на частните инвестиции, а не с разпределение на държавни средства, категоричен е премиерът

12:22 | 10.03.14 г. 23
<p>
	Проведе се Национална среща на правителството с медиите &quot;Открито управление&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Проведе се Национална среща на правителството с медиите "Открито управление". Снимка: БТА

"Без да възстановим икономическото развитие не можем да решим каквито и да било социални въпроси", заяви в своето експозе премиерът Пламен Орешарски по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

В последните месеци мерките на правителството вече дават резултат, убеден е той и посочи за пример, че е ускорено усвояването на европейски средства - от 37% през май 2013 година до 58% към края на февруари 2014 година. Приходните агенции са повишили събираемостта - с половин милиард лева през второто полугодие спрямо второто полугодие на 2013 година при положение, че брутния вътрешен продукт остава същия, посочи той.

Държавата реално е върнала целия данък добавена стойност на бизнеса. Фирмите от своя страна за първите два месеца са "дали заявка за 3,6 хил. работни места повече спрямо същия период на 2013 година".

Пламен Орешарски категорично отхвърли обвиненията, че парите от инвестиционната програма на правителството са за определени общини. Той показа статистика, че 36% от средствата са били за общини с кметове от ГЕРБ, 24% за общини, управлявани от БСП, и 17% от ДПС. По време на управлението на ГЕРБ за населени места с техни кметове са разпределяни 86% от капиталовите разходи. За общини на БСП са отделени 4%, а на ДПС – 2%, каза той.

"Мисля, че асиметрията е очевидна", допълни премиерът и посочи още, че в управленската програма на правителството е по-равномерното териториално развитие на страната.

Правителството е рестартирало и големите инвестиционни проекти - "Южен поток", до края на годината ще бъде започнато строителството и на втора интерконекторна връзка с Гърция. "Работим активно и за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", коментира още премиерът и допълни още, че е овладяна бежанската криза.

Орешарски гарантира още и че продължава с неотменно темпо насърчаването на инвестициите и предприемачеството. Той беше категоричен, че процесът на реиндустриализация ще протече при насърчаване на частните инвестиции, а не с инвестиране на държавни средства.

"Досега България залагаше на услугите и туризма, но без работеща индустрия трудно ще вървим напред", обясни още и лидерът на БСП Сергей Станишев, който също беше поканен на срещата.

Той поиска от правителството даването на добавки за най-бедните пенсионери за Коледа и Великден да не бъде кампанийно, а системно.

"През последните четири години е натрупана липса на нормалност и перспектива", заяви още Станишев и обясни, че това правителство работи за връщане на нормалността на управлението. Нормално е държавата да не рекетира бизнеса, да помага на най-бедните, допълни той.

Лидерът на БСП прогнозира още, че изборите за Европейски парламент могат да се превърнат в "своеобразен референдум за или против правителството" и може и да не се чуят европейските теми.

Европейските социалисти искат равноправна Европа, където се чува гласът и на малките, и на големите, категоричен беше още Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
аз съм ляв, но не съм крайно ляв-вярвам, че и личните стимули са добър начин за мотивиране. Социалдемокрация и прочее(макар и да се приемам по-скоро за социалист, а не за социалдемократ, ама то някой трябва да даде първо ясни определения и аз ще избера тогава). За здравеопазването и за образованието, обаче съм крайно ляв:) Относно парламента-не става въпрос дали им дължим нещо-иде реч за това как да привлечеш качествени кадри там(с надеждата, че ще са само малко корумпирани и много ефективни). Ми няма да стане с 2500 заплата. Швеция от над 100 години са приели, че средният политик ще взима 12-14 пъти над средната заплата. И така с времето хората почват да работят по-добре в парламента им. Е-средната заплата е около 800 лв. Т.е. около 10 бона на месец трябва да им даваме, за да гледаме шведският модел(който е разработван на база немският, който е пък на база пруски държавен социализъм на Бисмарк).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ти вече искрено ме разсмя. Честно. Хем си ляв, хем отричаш работа в името на народа, хем си за здравеопазването, хем предпочиташ да спрат парите за лекарства и да ги дадат на "бедните". Хем гледаш кво става в парламента, хем мислиш, че не се отблагодаряваме на депутатите. Луд! Трябва да ги разстреляме - за благодарност мен ако питаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
не, напротив-противоречие грам няма. Няма как да се схващам като ляв и да не поставям здравеопазване и образование на чело в приоритетите ми. Та действията на Дянков(в тоя конкретен случай) би трябвало да са си напълно законни(без да съм задълбавал в размисъл по темата), но правят Дянков ***. А това, че ги е преместил от НЗОК в бюджета-като вляза в магазин и си платя за хляб, очаквам да ми дадат хляб, а не ...салам примерно.А не ти говоря за гладните депутати, просто си мисля-ако си много читав и работиш на 5-6 000 лв на месец, как тия 2500 ще те привлекат. Щото негативите, ако се обвържеш политически са огромни-после надали ще можеш да си възстановиш старата работа. И не ми казвай-те трябва да го правят за благото на обществото. Щото обществото не им се отблагодарява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
току що сам се опроверга. изобщо противоречията в твойте постове са много.много е важно къде са отишли, защото са отишли някъде където е нямало, защо е нямало е въпроса. друго питаш ме дали 2500 дали са достатъчни за заплата на депутатите. Много е субективно. Мене ако питаш и парите са им много и те самите са много като бройка. Колко още пари получават получават освен това? Имат представителни разходи, имат безплатни или много евтини квартири. Осигурен транспорт. Партиина субсидия. Освен това имат и страничен бизнес (да не се лъжем). Така че не ми ги съжалявай ти гладнте дпутати. Не знам на тези 2500 плащат ли дори осигуровки, все пак са държавни служители. Айде моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Само още един страничен въпрос-2500 лв. достатъчни ли са като заплата(не забравяй-аз съм ляв)?А за Дянков и милиардите от НЗОК-по принцип аргумент в моя ползва е-няма значение къде са отишли, важното е, че не са отишли за здравеопазване, а са дадени изрично за това.А и не вярвам към днешна дата някой да знае къде са отишли. Сега ще трябва да засегнем темата за прозрачността при финансовата политика на държавата(или липсата на такава). Но където и да са отишли, не е било работа на Дянков да ги мести, ако и да му е разрешило НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
не знам, ти го даде за пример, ти ми кажи. Най-вече ми кажи за какво са отишли тези пари. Без повече празнословия моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
е що-какъв закон е нарушил след като има решение на НС, че може да ги премести парите от НЗОК в бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Орешарски: "Без икономически ръст не можем да решаваме социални въпроси"Старата песен дори не на нов глас! Сиреч: Ще ви се даде ама друг път! Ех .......БГ "социалист" да си ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
а за какво да накажат Дянков-олигофренията не е престъпление по българското законодателство.---очаквах по интелигентен отговор от тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
Финанси виж още