IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Без икономически ръст не можем да решаваме социални въпроси

Реиндустриализацията ще протече с подкрепа на частните инвестиции, а не с разпределение на държавни средства, категоричен е премиерът

12:22 | 10.03.14 г. 23
<p>
	Проведе се Национална среща на правителството с медиите &quot;Открито управление&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Проведе се Национална среща на правителството с медиите "Открито управление". Снимка: БТА

"Без да възстановим икономическото развитие не можем да решим каквито и да било социални въпроси", заяви в своето експозе премиерът Пламен Орешарски по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

В последните месеци мерките на правителството вече дават резултат, убеден е той и посочи за пример, че е ускорено усвояването на европейски средства - от 37% през май 2013 година до 58% към края на февруари 2014 година. Приходните агенции са повишили събираемостта - с половин милиард лева през второто полугодие спрямо второто полугодие на 2013 година при положение, че брутния вътрешен продукт остава същия, посочи той.

Държавата реално е върнала целия данък добавена стойност на бизнеса. Фирмите от своя страна за първите два месеца са "дали заявка за 3,6 хил. работни места повече спрямо същия период на 2013 година".

Пламен Орешарски категорично отхвърли обвиненията, че парите от инвестиционната програма на правителството са за определени общини. Той показа статистика, че 36% от средствата са били за общини с кметове от ГЕРБ, 24% за общини, управлявани от БСП, и 17% от ДПС. По време на управлението на ГЕРБ за населени места с техни кметове са разпределяни 86% от капиталовите разходи. За общини на БСП са отделени 4%, а на ДПС – 2%, каза той.

"Мисля, че асиметрията е очевидна", допълни премиерът и посочи още, че в управленската програма на правителството е по-равномерното териториално развитие на страната.

Правителството е рестартирало и големите инвестиционни проекти - "Южен поток", до края на годината ще бъде започнато строителството и на втора интерконекторна връзка с Гърция. "Работим активно и за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", коментира още премиерът и допълни още, че е овладяна бежанската криза.

Орешарски гарантира още и че продължава с неотменно темпо насърчаването на инвестициите и предприемачеството. Той беше категоричен, че процесът на реиндустриализация ще протече при насърчаване на частните инвестиции, а не с инвестиране на държавни средства.

"Досега България залагаше на услугите и туризма, но без работеща индустрия трудно ще вървим напред", обясни още и лидерът на БСП Сергей Станишев, който също беше поканен на срещата.

Той поиска от правителството даването на добавки за най-бедните пенсионери за Коледа и Великден да не бъде кампанийно, а системно.

"През последните четири години е натрупана липса на нормалност и перспектива", заяви още Станишев и обясни, че това правителство работи за връщане на нормалността на управлението. Нормално е държавата да не рекетира бизнеса, да помага на най-бедните, допълни той.

Лидерът на БСП прогнозира още, че изборите за Европейски парламент могат да се превърнат в "своеобразен референдум за или против правителството" и може и да не се чуят европейските теми.

Европейските социалисти искат равноправна Европа, където се чува гласът и на малките, и на големите, категоричен беше още Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а за какво да накажат Дянков-олигофренията не е престъпление по българското законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
така ли си го спомняш???честно??? щото аз си спомням че повишението беше само едно-в началото. И имаше няколко милиарда във резерва. А относно кво е взел в джоба и кво не-всички предполагам сме чували митовете за празника за вторият милиард. А швейцарското правило-погледни как се е движила средната заплата(защото с нея е обвързана пенсията според това правило)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
колко пари взима в момента един депутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз още чакам някви шушляци, които ползват недоказани казуси за факти, да докажат поне нещо. Пример днеска - "вечно екзктния" Лютфи Зидаров директно каза, че ГЕРБ били провокирали протестите - нещо, което нито е разследвано, нито е доказано. Мая Манолова през ден обяснява как ГЕРБ били искали да измамят с бюлетините от Костинброд - нещо недоказано. Това, което ме притеснява е защо никой не завежда дела за клевета досега? Конкретно за Дянков искам вместо само да се говори да се правят ревизии и да има наказния. Нещо което НЯМА. Има САМО говорене и МАМЕНЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не знам защо още се чопли този въпрос - ясно е, че парите за здраве дето Дянков ги "взе" не си ги е сложил в джоба, а са отишли в бюджета. Откъдето голяма част от тях (пак) са отишли за пенсии (имаше едно голямо повишение тогава). По-късно част от тях може и за здраве да са се върнали (за плащане на дългове на болници например).Апропо, някой знае ли дали прословутото швейцарско правило действа и със знак минус? Например, през 2009-та година имаше сериозен спад на икономиката и ако се прилагаше швейцарското правило то би трябвало със съответния процент да се намалят и пенсиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Дянков ме интересува толкова, колкото някой да му поиска сметка кое къде, както обещаха. Обаче Дянков го няма. Никой не му търси отговорност. Толкоз за Дянков. Това, че не ми харесват депутатите не е повод аз да ставам такъв. Преспокойно можеха вместо да си гласуват новите заплати, както и новите добавки от по 5-10 лв, да ги налеят в здравната система, щото същите тези пенсионери утре няма, кой да им плати лекарствата, а при сметка в аптеката от 40-50 лева кел файда, че си получил 5 лв повече пенсия, и то само 2 пъти в годината. Айде стига с този популизъм, никой не иска пенсионера да гладува, но 5 лв за коледа и 5 (5+5=10) за велик ден, ще намали ли глада им през останалите 10 месеца... Искам да намерят парите, които Дянков изкара от там. Искам да кажат за какво ги е изхарчил. Ако тази информация не могат да изкарат (иначе постоянно той им е в устата), за къв *** са там? ---Намери статията за Дянков и провери, какво съм писал, щото аз не знам как да я намер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
моля, за парите за лекарства да не говорим, нека да е за нещо друго. Щото иначе-ще те замоля, да дадеш линк, когато тук прехваленият Дянков прехвърли два милиарда да ми покажеш ти какво си написал под статията и оплю ли го тогава?А депутатите са нещастници, това ясно, ама нема кво да им се сърдим-какъвто ни е демоса, такава ни е демокрацията(цитирам един бакшиш, той сигурно цитира някой друг), ама ако не ни харесват какви са-ми да се хванем ние да станем депутати освен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
kalendare, тука няколко милиона, там няколко милиона, спираме парите за лекарства, за това няма пари за онова няма пари, *** нищо за по 5 лв на пенсионерите (щото ще са по малко гладни?) ще намерим. А да не забравим, една много гладна част от населението - депутатите, с около 500 лв да им вдигнем пенсиите. На депутат по 100 пенсионера! Ново мото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
да бе-това е голям шок...как може да се увеличават пенсионерите толкова много...*** верно-няма ли някакъв начин да ги изкарваме за Запада, пък да вкарваме млади булки, примерно. Щото именно пенсиите са най-голямата група, която има нужда от помощ(ако не ме лъже паметта, грубо половината от населението). И я ми кажи-след кое управление имаше повече? Тройната коалиция или на Бойко?Но по принцип си прав, да критикуваш така-не са истински социалисти, не са достатъчно леви. Това е едно от най-левите правителства които сме имали, но даже то не е достатъчно ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Тя тази част от населението все разправяте че умира и не може да живее повече така пък след всяко ваше управление се увеличава числено.Както някой тук писа БСП толкова много обича бедните, че след всяко нейно управление постоянно увеличава бройката им.Вместо да крадат милиарди през руските енергиини проекти и доставки да ги бяха поне раздали на бедните ако бяха поне 1% социалисти ама не са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още