IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Борбата с бедността най-ефективно се води чрез икономическо развитие

Важно е Украйна да намери своя път към една по-спокойна обстановка, а това е функция и на властите, каза още министър-председателят

19:01 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Борбата с бедността най-ефективно се води чрез икономическо развитие

От много десетилетия бедността в България е проблем, а мерките никога не са достатъчни. Борбата с бедността най-ефективно се води чрез стремеж към насърчаване на инвестициите и стопанското оживление. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента, цитиран от правителствената пресслужба.

Той сподели, че са предприети мерки в тази насока, за разлика от предишните 4 години. Колкото и малки да са те, все пак са стъпка в правилната посока, изтъква Орешарски.

„Най-добрата борба срещу бедността е икономическото развитие и увеличението на заетостта. По отношение на заетостта - има все още доста време в мандата, за да се задействат мерките, които сме предприели от средата на миналата година – като подобряване най-вече на бизнес климата и стимулиране на икономическия растеж. Така ще дойде и увеличението на заетостта, респективно - намаляването на безработицата“, добави премиерът.

„Украйна в момента е в доста динамична ситуация“, коментира случващото се министър-председателят, като добави, че правителството следи развитието на ситуацията. „Важно е Украйна да намери своя път към една по-спокойна обстановка. Това е функция и на властите. Бих ги призовал да търсят максимален широк консенсус в украинското общество, така че да успокоят обстановката.

По отношение на природния газ Орешарски сподели, че се ускорява изграждането на интерконекторните връзки. Предстои в края на месеца да влезе в действие интерконекторът с Румъния, изграждан в последните години. Ускоряват се също така плановете за изграждане на нова връзка с Гърция, респективно - свързването с трансатлантическия южен газопровод.

„В разговори сме с Турция за изграждането на интерконекторна връзка. Ще се изгради такава връзка и със Сърбия, с което мисля, че ще диверсифицираме или ще създадем предпоставка за диверсифициране на газовите източници“, заяви още Пламен Орешарски.

За работното посещение на министъра на външните работи Кристиан Вигенин премиерът поясни, че основната му задача е била да се срещне с украинските власти в контекста на политиката по отношение на малцинствата, в частност на българското малцинство.

„Не виждам нищо по-логично в това българското правителство да бъде загрижено за едно от най-големите малцинства извън територията на нашата страна“, изтъква премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още