IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Няма сериозни основания да очакваме спиране на газовите доставки

При такъв сценарий количеството газ в хранилището в Чирен може да стигне за месец и половина

14:11 | 05.03.14 г.
Орешарски: Няма сериозни основания да очакваме спиране на газовите доставки

Премиерът Пламен Орешарски успокои, че засега няма изгледи да спрат газовите доставки за България заради проблемите с дълговете на Украйна към руското дружество "Газпром".

"Следим внимателно мерките и доставките на газ към Европа и към нас, нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки, Украйна засега плаща дълга, който е натрупала", обяви министър-председателят по време на блиц контрола в парламента.

Орешарски добави, че сега дългът на Украйна е доста по-малък в сравнение с този в края на 2008 г., когато заради забавените плащания бяха спрени доставките на газ, включително и за България.

Премиерът припомни, че международната общност, в това число и Еврокомисията, имат готовност да подпомогнат Украйна да си плаща дълговете към "Газпром".

"По предварителна информация и Русия е предложила заем на Украйна, струва ми се, че това е знак на добра воля от страна на Русия да не спрат доставките", добави Орешарски.

Въпреки това от миналата седмица се нагнетяват количества газ в хранилището в Чирен, допълни той. "Количествата там са такива, че при спиране на доставките и оптимизиране на потреблението можем да ги ползваме месец и половина, като добавим и 10 на сто собствен газ от потреблението, това ще ни даде известно спокойствие за два месеца, но при намалени доставки и то към най-чувствителните потребители", обясни той.

Има и възможност за доставки през Гърция, но това ще струва малко по-скъпо, посочи още Пламен Орешарски.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Повече за Европа в контекста на газовия спор между Киев и Москва вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още