IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: Урокът от газовата криза през 2009 г. не беше научен

Въпросът за добива на шистов газ не бива да се решава чрез референдум, коментира енергийният експерт

09:46 | 05.03.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Хр. Казанджиев: Урокът от газовата криза през 2009 г. не беше научен

Българските политическите представители не осъзнаха каква опасност има обвързаността само с един доставчик след газовата криза от 2009 г., коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт от Българския енергиен форум Христо Казанджиев. Той допълни, че това важи и за доставките на ядрено гориво, които също минават през Украйна.

„Урокът от 2009 г. не беше научен. По-лошото е, че и местният добив намаля от около 15% тогава, до около 7% сега,“ коментира Казанджиев. Той изрази надежди, че до нова газова криза няма да се стигне.  

По думите му антикризисен план по отношение на евентуална газова криза е необходим, „както за успокоение на

обществото, така и за изясняване на ситуацията“. Експертът допълни, че са необходими спешни мерки в осигуряването на алтернативни източници на газ.

По думите му се наблюдава една тенденция на много обещания и никакви действия и конкретизира, че липсата на активност е у българската страна. Той посочи, че са блокирани много енергийни проекти. В тази връзка Казанджиев заяви, че в Икономическото министерство е подадено заявление, отбелязващо,че в района на Враца е икономическо ефективно и съобразно да бъде разработено находище на шистов газ. Ответна реакция обаче липсавала.

„Винаги се изненадвам от това, че сме готови да пренебрегнем възможностите  заради неоснователни страхове“, подчерта експертът.

Той посочи още, че ако се потвърдят прогнозите за налични залежи на шистов газ, то енергийните потребности в страната могат да бъдат удовлетворени за следващите 20-25 години.

Според Казанджиев въпросът за добива на шистов газ не е добре да бъде решаван на референдум. По думите му, ако има обществено допитване, хората, ще вземат неинформирано и емоционално решение. Експертът посочи още, че решаването на този въпрос не е от компетенцията на Народното събрание и с него следва да се заемат съответните експертни органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Цяла Европа са платени еколози на Газпром. И без пари да направиш газа в БГ, няма да дръпне икономиката - виж какъв дял от потреблението на газ е за топлофикации, какъв е за битово газоснабдяване и какъв е за обществени сгради. Ефект върху индустрията няма да има, защото такава не остана. Освен ако не си в редиците за възстановяване на Кремиковци. Като как шистовият газ е екологично чист ? Като тровиш подземните води ? То бива малоумие, ама всичко си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Абе знаеме го колко е чист - най-чистият! Скоро ще се чуе и в Америка колко е чист!Тука по-интересното е колко е по-евтин! Колко по-евтин мислиш, че ще бъде от руския газ? Щото в Полша вече 5 години го добиват, още през 2012 свириха погребалния марш за Газпром, ама нещо траят и мигат като плъх у брашно по въпроса. Даже някои чужди компании бегаха от там, щото не им се връзват сметките. Ти що мислиш, че тука ще стане нещо друго?Аз лично давам още 2 години макс. да изгърми и американският шистов балон! Те нямат намерение да си изтърбушат земята, а да унищожат икономически руснаците, ама дали ще стане... Чели са за номера на Рейгън, ама то не е всеки ден Великден... хаха! Може и руснаците да са си научили урока... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
meto76
преди 10 години
Шистовия газ е екологично чист източник на енергия.Поне по-чист от открития въгледобив в Марица-изток и въглищните мини на Ковачки.Ако мислим за екология българия следва да спре открития въгледобив в Марица -изток, а ТЕЦ-овете да минат на шистов газ.Така ще намали с милиони тонове вредните емисии в атмосферата.Ако питате мен България трябва да разработва всички енергийни ресурси, които има в недрата си.Ако иска да има икономика и намаляване на безработицата.Другото е да слушаме платените еколози от Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
тва мисля го разбрахмено също така разбрахме че русофилите продават децата и народа си за 2-3 сребърника за да бъдат заробени до гроб само с руските енергийни доставки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
vzhekoff
преди 10 години
Мине се не мине - хоп пак темата за шистовия газ. Същите *** сте, като онези с цигарите. Пет пъти ще гласува парламентът, пък дано мине отмяната на забраната на тютюнопушенето. Тези "експерти" тук - мине се не мине месец и се почне - шиство газ... Не разбраха, че това е съсипия в условията на гъстонаселена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Тече тотална подмяна на терминологията. Не се казва "лобист", а "експерт". Къв си ти да решаваш как да тровиш хората ? Къде в ЕС има добив на шистов газ ? Ега ти *** лобисти, пардон, експерти ! За 30 сребърника ще си изтровите децата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
А защо трябва да сме завързани само за руски енергийни доставки докато свят светува?Това на кого е нужно освен на най-големите национални предатели от БСП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
orchis
преди 10 години
Да, точно от такива експерти всичко трябва да се решава. И, по възможност, да не се дава никаква информация или мотивация на решенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Много демократично - никакъв референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още