IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Заплахите за България, свързани с Украйна, са основно икономически

Прекъсване на доставките на природен газ и на ядрено гориво, прогнозира българският вътрешен министър

20:15 | 03.03.14 г. 8
 Йовчев: Заплахите за България, свързани с Украйна, са основно икономически

Заплахите, произтичащи от ситуацията в Украйна, са свързани основно с нарушенията на доставките на природен газ, коментира пред журналисти в Брюксел българският министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев участва в извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред на ЕС, пише МВР. Според него миграционна вълна от Украйна също може да изправи пред изпитание страната. Стратегическото положение на Украйна може да предизвика и затруднения на стратегически доставки на суровини за страната ни, сред които например и ядрено гориво.

„Това са преките заплахи за страната, но има и косвени, тъй като трайна дестабилизация на региона би довела до много други косвени ефекти върху страната ни”, обясни още вътрешният министър.

През Украйна преминава по-голямата част от доставките на природен газ от Русия за Европа. За България обаче от 100% от руския природен газ преминава през територията на Украйна.

Ситуацията в Украйна накара и повечето европейски анализатори да се замислят относно доставките на енергийни суровини от Русия. Според оценките на експерти, цитирани от ВВС, обаче топлата зима е съхранила запасите на европейските държави и те ще могат да понесат известен период с ограничения.

Германските хранилища например са пълни до 60% от капацитета си. Това означава, че страната може да задоволи нуждите си в продължение на 60 дни. За Централна Европа вариант е и „Северен поток”, който минава по дъното на Балтийско море до Германия.

Оттам руски газ може да достигне през Беларус и Полша до голяма част от европейските държави.

Руският газов гигант "Газпром" работи за построяването на още един газопровод, който да заобикаля Украйна - "Южен поток", припомня още ВВС. Първите количества газ обаче ще могат да потекат едва в края на 2015 година. Самият газопровод все още не е срещнал и одобрението на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Овчев,овча главо!Може ли да говориш простотии.Не четеш ли,че задокеанските ти господари се канят да вкарат войски на НАТО и ПОКРАЙ ТЯХ,АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ,в Украйна!Тикво шляпава.Знаеш ли какво означава това?Да не мислиш,че Русия ще гледа с твоя *** оптимистичен поглед и с умиление,тези "дружески" действия?Да не стане така,че още с първия натовски войник ,да цапардоса с ракети и другите им войски,и базите на НАТО, и американските бази,включително и страната ти,доколкото е и твоя.Моли се това да си остане само словесна провокация,иначе ще гледаш Земята от високо,като изпарение,след ядрен взрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
"Южен поток" спира при западни санкции срещу Русия а ние отново гризваме дръвцето защото заема е изтеглен, лихвите си вървят а прословутите приходи от транзит ще се отложат докато големите играчи се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 13
eboyanov
преди 10 години
спираме Южен поток, докато ония не се разкарат от Крим, + одържавяване на всички руски имоти и активи в БГ, от които най вече Нефтохим Лукоил. ама май този сценарий ми се лута само в моята глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
eboyanov
преди 10 години
директно да сваляме българското знаме и да вдигаме руското, като нашите братя от Крим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
harry_s
преди 10 години
Да го имаше Южен поток, нямашеда берем кахъри за газът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
eboyanov
преди 10 години
накратко казано - ужаса тепърва идва! Честито на печелившите.и да се молим някой като Роналд Рейгън да се появи скоро на хоризонта на Запад, че майка ни жална :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още