IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром отмени отстъпката от цената на газа за Украйна

Според руския президент Владимир Путин Виктор Янукович все още е лигитимен президент на Украйна

14:40 | 04.03.14 г. 2
Газпром отмени отстъпката от цената на газа за Украйна

Очаквано Газпром реши да отмени от април отстъпката от цената на газа за Украйна, която договори с предишното правителство на страната в края на миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.

„При тези обстоятелства, след като Украйна няма да посрещне задълженията си и да изпълни споразуменията, които бяха достигнати при подписването на допълнително споразумение към договора за предоставяне на отстъпки, Газпром реши да не подновява действието на отстъпката от началото на следващия месец“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер след среща с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Към момента общите задължения на Украйна за руски газ възлизат на 1,529 млрд. долара, допълва Милер. Президентът на Русия Владими Путин посочи междувременно, че дългът може да набъбне до над 2 млрд. долара.

Същевременно днес представител на газовия гигант е съобщил по време на среща с инвеститори в Лондон, че страната не е спряла да плаща задълженията си към компанията, както и че няма нарушения на транзитните доставки за Европа.

Според Милер обаче Киев е платил само половината от задълженията за доставките през 2013 г. Той напомня, че дългът на Украйна да плати доставките за миналата година в пълен размер не е отменен, въпреки че в края на януари Украйна поиска да отложи плащанията за газ през 2013 г. и началото на 2014 г.

По думите му вчера украинските власти са информирали Москва, че не могат да платят в пълен обем февруарските доставки.

Шефът на Газпром предлага заем, за да може Украйна да си покрие дълговете към компанията. „За Газпром най-прост и ефективен би бил вариантът да се предоставят на Украйна 2-3 млрд. долара за погасяване на дълговете и заплащане на газовите доставки“, коментира той.

Медведев допълва, че Русия може да предостави на Украйна заем в размер на 3,2 млрд. долара за погасяване на дълга за доставения руски газ.

„Това е възможен начин за решаване на този проблем. Аз ще инструктирам Министерството на финансите да оцени всички възможности и трудности и, разбира се – всички рискове, свързани с ниския кредитен рейтинг на Украйна в момента, и другите аспекти на руско-украинското сътрудничество“, коментира Медведев.

Руският министър-председател подчертава, че Газпром трябва да настоява за пълното погасяване на дълговете на украинската държавна газова компания. „Всички, които не плащат за доставените стоки и услуги, трябва да знаят, че ще има неблагоприятни последствия, включително и отмяна на по-ранни споразумения за преференции по доставките“, коментира той.

Междувременно на отделна пресконференция президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в Украйна е осъществен конституционен преврат и властта в Киев е взета с оръжие. Според Путин легитимният украински президент е Виктор Янукович.

Путин припомни, че в съответствие със законите на Украйна има три правни начина за отстраняване на президента от власт – отказ от властта, импийчмънт или смърт. Импийчмънтът обаче е дълга и сложна процедура, която не е била осъществена, ето защо от правна гледна точка Янукович все още е легитимният президент на Украйна, подчертава Путин.

„Мисля, че това е причината т. нар. органи на властта в Украйна да разпуснат Конституционния съд, който по принцип не се побира в правната рамка на самата Украйна, нито в законодателната рамка в Европа“, коментира още Путин.

Руският президент подчертава, че е било наредено на главната прокуратура в Украйна да образува наказателни производства срещу членове на Конституционния съд. „И това какво е? Това ли е свободното правосъдие? Как така се нарежда да се образуват дела?", посочва още той.

„Ако има някакво правонарушение, престъпно деяние, то правоохранителните органи и сами биха реагирали на него. Нареждането да се започнат наказателни дела е глупост, това е безсмислица“, казва още той.

Руският държавен глава смята още, че „противоконституционните действия на опозицията са разтърсили източната и югоизточната част на Украйна“. Според него украинският народ иска промяна, но не насърчава незаконните, противоконституционни действия. По думите му „властите в Киев нямат национален мандат да определят бъдещето на Украйна“.

Повече за ситуацията в Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 10 години
Прав е човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 10 години
Прав е човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още