IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски свиква Съвета по сигурността заради ситуацията в Украйна

Ще бъде изработена единна позиция на България

09:58 | 04.03.14 г. 1
Орешарски свиква Съвета по сигурността заради ситуацията в Украйна

Министър-председателят Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет днес от 17 часа. Темата е ситуацията в Украйна, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Целта на заседанието ще бъде изработването на единна позиция на България предвид насрочения в четвъртък извънреден Европейски съвет, на който държавните и правителствени ръководители ще обсъдят случващото се в Украйна.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви вчера, че заплахите, произтичащи от ситуацията в Украйна, са основно икономически и свързани с нарушенията при доставките на природен газ. През Украйна преминава по-голямата част от доставките на природен газ от Русия за Европа. За България обаче 100% от руския природен газ преминава през територията на Украйна, посочи той.

Според него миграционна вълна от Украйна също може да изправи пред изпитание страната. „Това са преките заплахи за страната, но има и косвени, тъй като трайна дестабилизация на региона би довела до много други косвени ефекти върху страната ни”, обясни още вътрешният министър.

Преди два дни външният ни министър Кристиан Вигенин заяви, че България трябва да има активна позиция за Украйна и не може да си позволи просто да наблюдава събитията. По думите му основните политически сили в България, както и институциите трябва да консолидират мненията си. Той отбеляза, че има добър диалог с президента Росен Плевнелиев, който преди ден излезе с призив за запазване суверенитета и цялостта на Украйна.

Вигенин смята, че за момента няма нужда от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди кризата в близост до българските граници. "Ситуацията още не е извън контрол и не трябва да създаваме паника", подчерта той.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин днес ще бъде в Киев и Одеса, където му предстоят политически срещи, както и разговори за правата на българското малцинство в Украйна, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

„Смятам, че това е важно, защото от една страна е добре ние да продължим диалога с украинското правителство и освен това да подчертаем факта, че България има специфични интереси в отношенията с Украйна. Първо, разбира се, свързани с икономиката, свързани със значението, които като цяло тези отношения имат за България, но и с особен акцент заради голямата българска общност, която живее в Украйна.

Искаме с това посещение да дадем сигнал, че това не е въпрос, който можем да оставим на страна, и че отношенията между България и Украйна ще зависят и от това как новата власт в Украйна се отнася към малцинствата, конкретно към българското малцинство“, посочи Вигенин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
И квооо?Свикваме съвета за национална сигурност, защото са застрашени проектите на руската мафия в бг.??? :)Така е!Путин се издъни! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още