IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лютви Местан обеща "радикална промяна" при земеделските плащания

Ще има преразпределяне на плащанията, така че и малките производители да имат гарантирано финансиране

13:02 | 10.03.14 г.
Лютви Местан обеща "радикална промяна" при земеделските плащания

Радикална промяна ще има по отношение на плащанията на земеделските стопани, обеща лидерът на ДПС Лютви Местан по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

Според него е допусната "фундаментална грешка" при влизането ни в ЕС по отношение на директните плащания. Системата сега е такава, че 80% от средствата се разпределят между 6% от производителите.

В същото време земеделците, които обработват до един хектар, или 90-95% от производителите, не участват в системата.

Ще има промяна и преразпределяне на плащанията, така че малките производители ще получават по 45 лева на декар. "Това няма да засегне големите производители, които ще продължат да получават по 30 лева на декар", обяви той.

Преразпределянето означава, че средствата няма да са автоматично на хектар, а на базата на големината на стопанствата, уточни Местан.

"Рискови производители с до 1-2 хектара обработваема площ ще получават константно по 1 250 евро, без задължения да изпълняват зелените компоненти и да са обвързани с производство", допълни още той.

"Това е най-радикалната промяна, която земеделските производители могат само да мечтаят за последните седем години", обясни той и допълни, че това не е предизборно обещание, а ще се случи.

Лидерът на ДПС отбеляза, че през тази зима за първи път от години не е имало социални протести. Единствените протести са били на тютюнопроизводителите, но те не са били самоцелни, а с конкретни искания и отворени за диалог. Реакцията на правителството в този случай е била адекватна, допълни още Местан.

Той обясни, че неговата партия е подкрепила кабинета на Орешарски, защото не е имало друга формула за създаване на правителство в рамките на това Народно събрание, а и БСП са предложили именно Пламен Орешарски начело на кабинета.


Вижте какво още казаха на форума Пламен Орешарски и Сергей Станишев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още