IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват съкращенията в завода за акумулатори в Търговище

Инвеститорът мести бизнеса си в друга държава

14:09 | 27.03.14 г.
Започват съкращенията в завода за акумулатори в Търговище

Нови 420 души ще останат без работа в Търговище. От 31 март започват съкращенията в завода за акумулаторни батерии, съобщи БНТ.

Припомняме, че американската компания „ЕнерСис” спира производството си на тягови и стационарни батерии в България. Ръководството на фирмата и Бюрото по труда в Търговище вече са договорили график за регистриране на безработните. Като основна причина за взетото от централата на компанията решение бе изтъкнато влошаването на условията в сектора на Европейския пазар и наличието на производствен свръхкапацитет.

В завода ще работят само 120 души, които ще правят специални батерии за подводници и така близо 80% от досегашния състав остава без работа. Ако разчитат на държавна помощ, до седем дни хората трябва да се регистрират в бюрото по труда.

Търсим си работа, отдавна знаем за съкращенията, коментират работниците.

Иван Топалов, директор на Бюрото по труда в Търговище, коментира, че е постигната договорка с „ЕнерСис” хората да отиват поетапно да се регистрират, тъй като физически не е възможно да бъдат обслужени наведнъж. „В крайна сметка в законоустановения срок всеки ще бъде регистриран”, допълва той.

Още в края на миналата година „ЕнерСис”, един от големите работодатели в Търговище, обяви своите намерения да премести част от производството на батерии в друга държава. След срещи със синдикатите беше договорено съкратените да получат като обезщетение между 14 и 20 брутни заплати.

При приватизацията на завода преди години там са работили 590 човека, показва справка в сайта на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още