IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на разходите при кредит рефлектира най-вече върху краткосрочните заеми

При тях има къс срок за погасяване и разходите по обслужването често надвишават с над 100% теглената сума, коментира Валентин Гълъбов

10:08 | 31.03.14 г. 2
Таванът на разходите при кредит рефлектира най-вече върху краткосрочните заеми

Налагането на таван върху годишния процент на разходите рефлектира най-вече върху краткосрочните заеми, където има къс срок за погасяване и разходите по обслужването често надвишават с над 100% теглената сума, коментира промените в Закона за потребителските кредити Валентин Гълъбов, председател на Българската асоциация за потребителски кредити, в ефира на Bulgaria On Air.

Той посочи, че за разлика от много европейски граждани българите имат склонност да взимат малки суми за кратък срок. Нагласите за прогнози на бъдещето често са в краткосрочен план, допълни експертът.

На въпрос дали с промените в закона ще има фирми, които ще се откажат от дейността си, Гълъбов посочи, че предстои шестмесечен срок, в който кредитните компании ще трябва да се пререгистрират, след което ще стане ясно дали има такива, които ще преосмислят бизнеса си. Експертът призна, че има риск част от дейността да премине в сивия сектор, където не е ясно при какви условия се дават заемите.

От 2009 г. насам се наблюдава стабилна тенденция на ръст на потребителските кредити в страната, коментира още Гълъбов. Той допълни, че ежегодно повишението на търсените заеми е с 20-30%.

Експертът подчерта, че при лошите кредити се наблюдава положителна тенденция. Това по думите му е показателно, че двете страни - заемодатели и кредитополучатели, са преценили добре риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ани Василева
преди 10 години
Всички тези промени работят в полза на заложните къщи. Нищо чудно скоро да разберем, че някой олигарх си е направил верига от заложни къщи и този закон да е специално изготвен за него. Всичко пак ще влезе в сивия сектор и ще рефлектира негативно върху крайния клиент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Такъв таван е абсолютно непазарна мярка. В такъв случай, нека всички, които потребяваме хляб, месо, енергия, услуги и абсолютно всичко останало, да поискаме таван за цените на тези стоки. През последните години цените на тези неща са се увеличили много повече от цените на кредитите, само че никой не протестира за това, макар че абсолютно всички ги потребяваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още