fallback

Р. Овчаров: Проблемът на енергетиката е тежкият финансов дисбаланс

Всички проблеми в сектора в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата, смята бившият министър на икономиката и енергетиката

21:34 | 02.04.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В българската енергетика има тежък финансов дисбаланс, заяви в предаването "Денят On Air" на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По думите му през миналата година е трябвало целият износ на електроенергия да се предостави на Националната електрическа компания (НЕК), така че тя да реализира печалби от износа.

Според Овчаров всички дисбаланси в системата се натрупват с годините и в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата. Един от големите проблеми според бившия министър е, че системното решение на проблемите в България не е популярно, но то би означавало и увеличение на цените на електроенергията.

"Привърженик съм на разумно ниските цени на електроенергията и не съм защитник на ЕРП-тата”, категоричен е Овчаров. Според него по-лош от държавния монопол, е само частният монопол. Бившият министър заяви, че смята, че опитът за измиване на ръцете за некомпетентното управление на енергетиката през последните 5-6 години с ЕРП-тата, е несериозно.

По думите на Овчаров ЕРП-тата имат своите проблеми, в това число неизчистени разходи и неизвършени инвестиции, но за това отговорност носи ДКЕВР, която по няколко пъти в годината им прави одити.

Румен Овчаров се позова на американския опит, че в местностите, в които се добива шистов газ в Америка, са зачестили земетресенията. Ето защо бившият министър твърди, че е противник на такъв добив и в България. Според него ако има и минимален риск, "не бива да се дърпа дявола за опашката". 

По темата "Южен поток" Овчаров посочи, че според него министърът на икономиката и енергетиката е трябвало да посети всички министри на страните, през които минава газопроводът, и да проведе директни преговори.

Във връзка с днешния протест на работниците от ТЕЦ Варна Румен Овчаров заяви, че централата е планирана и построена с много скъпи вносни въглища. Вторият и ключов проблем с нея е, че е възможно да бъде затворена, защото не отговаря на екологични изисквания.

Според бившия министър ТЕЦ Варна трудно намира място в енергийния баланс на страната и решението за бъдещето ѝ ще бъде взето изключително трудно. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback