IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 вериги държат над една трета от пазара на бързооборотни стоки у нас

Български производители се обявиха в подкрепа на промените в закона за защита на конкуренцията

12:06 | 03.04.14 г. 3
10 вериги държат над една трета от пазара на бързооборотни стоки у нас

Десет търговски вериги имат дял от 36 на сто от пазара на бързооборотни стоки и той непрекъснато се увеличава, показват данните на съюз „Произведено в България“. Затова от организацията подкрепят промените в Закона за защита на конкуренцията.

Пред БНР директорът на съюза Пламен Грозданов определи като спекулации коментарите, че свръхрегулациите ще доведат до поскъпване на храните. 

Напротив, смята той, текстовете ще дадат право на производителите и доставчиците на веригите да потърсят правата си. „За нас най-важното е справедливото разпределение на добавената стойност. Сега голямата част остава при търговеца и производителите не могат да развиват производството си“, обясни още той.

На базата на големия пазарен дял, който имат веригите, Грозданов смята и че определението за „значителна пазарна сила“ също ще помогне на българските доставчици и производители не само на бързооборотни стоки, но и на цялата верига по търговията на дребно.

Той припомни становището на Комисията за защита на конкуренцията, според което понятието „значителна пазарна сила“ е достатъчно познато в теорията и практиката и въвеждането му в законодателството, защитаващо конкуренцията, е напълно оправдано.

Освен термина "значителна пазарна сила" промените в Закона за защита на конкуренцията, изготвени от група депутати от БСП и ДПС, сред които Корнелия Нинова, Румен Гечев и Йордан Цонев, предвиждат и създаване на система за решаване на споровете, коментира още Грозданов. 

„Има и предложение за създаване на помирителна комисия към Министерството на земеделието и храните, в която най-напред да се сблъскат споровете между участниците в търговията, след това се отива в Комисията за защита на конкуренцията, а след това в съда“, обясни още той и допълни, че тази тристепенна система работи в много страни и е доказала своята ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
На това икономистите му казват олигопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още