IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само магазини с годишен оборот над 50 млн. лв. ще обявяват договори с доставчици

В срок от 3 месеца търговците трябва да предоставят типовите договори с доставчиците в КЗК, предвижда проект за промени в закона за конкуренцията

14:13 | 07.03.14 г.
Само магазини с годишен оборот над 50 млн. лв. ще обявяват договори с доставчици

Фирмите с годишен оборот от 50 млн. лева за предходната година ще трябва да предоставят в тримесечен срок типовите договори за доставка на стоки, предназначени за продажба, на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това е предвидено в проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, внесен в деловодството на Народното събрание и публикуван на сайта му. Вносители са група депутати от БСП и ДПС, сред които Румен Гечев, Корнелия Нинова и Йордан Цонев.

На базата на събраните документи комисията ще може да извършва секторен анализ дали се нарушава свободната инициатива в стопанската дейност. Текстовете дават възможност на регулатора да изготвя становища за типовите договори или общите условия, както при изразяване на намерения за промяна в тях, предвиждат още промените.

При установяване на нередности КЗК ще трябва да определи срок нарушенията, свързани с типовите договори, да бъдат преустановени. При всички други случаи на извършване на секторен анализ задълженията на регулатора остават както досега - да даде оценка дали има нарушение на конкуренцията и да предложи на компетентните органи или на предприятието да променят съответните актове или практики.

Законът въвежда термина „значителна пазарна сила“ и обяснява, че то обхваща предприятия, които нямат господстващо положение, но с оглед на пазарния дял, финансовите ресурси и възможностите за достъп до пазара, могат да попречат на конкуренцията на съответния пазар. Вносителите на законопроекта поясняват, че фирмите, които нямат господстващо положение на пазара, могат да поставят в зависимост своите доставчици.

Критериите за определяне и оценка на пазарното положение на фирмите със значителна пазарна сила ще бъдат изготвени в тримесечен срок от влизането на закона в сила от комисията и публикувани на интернет страницата й.

С преходните и заключителните разпоредби на този закон се правят промени и в Закона за храните. Текстовете забраняват в типовите договори между магазините и доставчиците на храни да бъдат включвани предоставянето на услуги от купувача на продавача, забрана за предоставяне на стоките в други магазини, както и отказ за предлагане на стока, когато търговецът предлага същия продукт, но със своя марка.

Забраняват се още таксите и услугите, които не съответстват на действително предоставената услуга.
Търговците с храни няма да могат да налагат неустойки и при изтичане на срока на храните в  търговския обект, както и за бракувани храни.

При изготвянето на тези текстове са били ползвани добрите практики на европейски държави и Зелената книга на ЕК относно нелоялните търговски практики по веригата за доставки на храни и нехранителни продукти, допълват още авторите на проекта в своите мотиви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още