IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът "Южен поток" заобикаля правилата на ЕС?

НС прие промени в Закона за енергетиката, които изключват България от Третия либерализационен пакет

10:55 | 04.04.14 г. 4
Проектът "Южен поток" заобикаля правилата на ЕС?

Oчаквано Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се създава режим, който изключва България от правилата на така наречения трети енергиен пакет.

Поправките бяха внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. Реално те предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

Новите текстове включват промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че проектът "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор, пише Dnes.bg. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия, да има правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

Това на практика го изключва от обхвата на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици. Изискване на този енергиен пакет е всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на Европейския съюз.

Аргументите на вносителите са, че законодателните промени целят не изключване на „Южен поток” от европейските правила, а хармонизиране на нашето законодателство с европейското.

От опозицията обаче твърдят, че това би означавало, че акваторията или дори и сушата, където излизат тръбите, не трябва да се определя като българска територия, т.е част от ЕС.

Припомняме, че ЕК има забележки относно газопровода и неговата съвместимост с европейското законодателство. Според Брюксел „Южен поток” нарушава три основни принципа на Третия либерализационен пакет – по отношение на собствеността, определянето на транзитните такси и възможността за включване на трети страни към тръбата.

За да бъдат изгладени проблемите, беше създадена специална работна група, като преговорите вече се водят не двустранно между страните от ЕС и Русия, а на ниво ЕК – Русия. Искането на европейските чиновници е Москва да поиска изключение от правилата, както това е станало за „Северен поток”. Русия обаче на този етап отказва да внесе подобно искане с мотива, че „Южен поток” е международен проект и за него не важат европейските правила.

Депутатите приеха на първо четене и други промени в Закона за енергетиката, според които, ако сметката за електрическа енергия е с над 50 на сто по-висока от средната за период от шест месеца назад, клиентът ще има право да я оспори и да не я плати, докато не приключи проверката защо това е така.

Промените минаха с гласовете на левицата, ДПС и „Атака”, а от ГЕРБ гласуваха „против” и „въздържал се”.

При такива случаи крайният снабдител е задължен да информира клиента за това, а той пък може да подаде възражение срещу сметката и да изчака резултата, преди да плати. Досега срокът за възражение беше три дни, а промените в закона предвиждат той да стане 60 дни.

Клиентът няма да плаща сметката за ток и ако качеството на подаваното електричество е лошо в период по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, предвиждат още промените.

За това време ЕРП-тата ще дължат и обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, които клиентът е претърпял от некачествено снабдяване с електрическа енергия.

Въвежда се и срок от три дни за уведомяване, ако ЕРП-тата планират ремонт и в резултат ще има нарушено подаване на ток. Освен това разходите за метрологична експертиза на електромера ще са за сметка на електроразпределителното предприятие, когато има оспорване от страна на клиента, предвиждат поправките.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Още за енергийния пазар вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Долни, гадни национални предатели и ***!!!БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака - всичките накуп не заслужават нито ден повече в политическия живот на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Безобразие!Хич не е случайно, че точно сега решиха да ни спират еврофондовете - при подобни гимнастики накрая и чужди войски ще вкарат в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Хмм... много бърз (-) са ти ударили "дебнещите"!а транзитните такси на неотменното чудо "Бургас-Александруполис", ще са многократно по-ниски от изплащаните такси по взетите за неотменното му осъществяване кредити, дадени ни от същите, чрез които ще ни източват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Очаквам скоро да се заговори и за Бургас-Александруполис - как трябва ние да си го построим да печелим от транзитни такси !! Само гледайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още