IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят предложения за нови тарифи за големите енергийни консуматори

Така ще се подпомогне металургичната ни промишленост, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов

17:02 | 10.04.14 г.
Готвят предложения за нови тарифи за големите енергийни консуматори

Работна група в Министерството на икономиката и енергетиката от енергийни експерти и големите индустриални предприятия от металургичния сектор ще обсъди варианти за нови тарифни планове за електроенергия на този тип
предприятия.

Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов при откриването на ХXI Международна научно-техническа конференция „Металолеене 2014” в Плевен, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Целта е предприятията да повишат конкурентоспособността си на международния пазар и същевременно да помогнат за балансиране на електроенергийната система. Новите тарифи ще бъдат предложени на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

През последната година е реализиран ръст от 7% на износа на продукти от металургичния сектор, коментира още заместник-министърът. Той акцентира, че внедряването на нови технологии в металургичните и леярските предприятия ще повиши тяхната конкурентоспособност на международните пазари.

По негови думи този процес ще бъде подпомогнат чрез средства от Националния иновационен фонд, както и от новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Те ще осигурят възможност за разработване и внедряване на иновации и технологична модернизация, каза още заместник-министърът.

Айолов акцентира, че една от основните цели на правителството е създаване на предпоставки за възстановяване на българската индустрия, тъй като стабилната промишленост представлява основата на икономическия просперитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още