fallback

Близо 1,9 млрд. лева са задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г.

МИЕ не дава отговор как са натрупани задълженията на енергийната компания през годините

17:31 | 14.04.14 г. 1

Към 30 юни 2013 година задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) са 1,89 млрд. лева е записано в справка на компанията, входирана в деловодството на Народното събрание на 10 април, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерството съобщава, че към 31 декември 2012 година задълженията на държавната компания са в размер на 2,55 млрд. лева.

Справката е изготвена по искане на комисията по енергетика към парламента.

Припомняме, че по време на изслушване в комисията по отношение на задържаните от електроразпределителни дружества средства директорът на НЕК Екатерина Истаткова не можа да отговори какви са задълженията на държавната компания, не само към ЕРП-тата, но и към производители на енергия и други компании.

По тази причина и депутатите поискаха в писмен вид справката за задълженията, както и какви са дълговете на НЕК по пера.

Днес депутати от ГЕРБ отидоха в министерството, за да получат интересуващите ги данни за финансовото състояние на НЕК. Според техните оценки задълженията на компанията за последните 10 месеца са нараснали с „600 – 700 млн. лева“, обясни Делян Добрев, цитиран от БТА. Текущите задължения са 1 млрд. лева, а общите – 4 млрд. лева, каза той.

В отговор на запитването на депутатите от ГЕРБ от икономическото министерство изпратиха и официалното съобщение до медиите. От него обаче не става ясно и какви са задълженията на НЕК преди 2009 година, както и как са натрупани тези над 2,5 млрд. лева дългове.

Не са посочени и задълженията по пера, както беше изискването на енергийната комисия, нито текущите задължения, но за сметка на това от министерството изчисляват, че за периода 2009 - 2013 година задълженията на НЕК са се увеличили с 605 млн. лева, както и допълнително 400 млн. лева от заем на НЕК към френската банка BNP Paribas с падеж в края на май 2013 година.

Припомняме, че този заем беше изтеглен от енергийната компания за покриване на разходи, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“.  Договорът беше сключен през 2008 година по време на управлението на Тройната коалиция. По-късно проектът за изграждане на втора ядрена централа беше прекратен от правителството на Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
fallback