IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1,9 млрд. лева са задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г.

МИЕ не дава отговор как са натрупани задълженията на енергийната компания през годините

17:31 | 14.04.14 г. 1
Близо 1,9 млрд. лева са задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г.

Към 30 юни 2013 година задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) са 1,89 млрд. лева е записано в справка на компанията, входирана в деловодството на Народното събрание на 10 април, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерството съобщава, че към 31 декември 2012 година задълженията на държавната компания са в размер на 2,55 млрд. лева.

Справката е изготвена по искане на комисията по енергетика към парламента.

Припомняме, че по време на изслушване в комисията по отношение на задържаните от електроразпределителни дружества средства директорът на НЕК Екатерина Истаткова не можа да отговори какви са задълженията на държавната компания, не само към ЕРП-тата, но и към производители на енергия и други компании.

По тази причина и депутатите поискаха в писмен вид справката за задълженията, както и какви са дълговете на НЕК по пера.

Днес депутати от ГЕРБ отидоха в министерството, за да получат интересуващите ги данни за финансовото състояние на НЕК. Според техните оценки задълженията на компанията за последните 10 месеца са нараснали с „600 – 700 млн. лева“, обясни Делян Добрев, цитиран от БТА. Текущите задължения са 1 млрд. лева, а общите – 4 млрд. лева, каза той.

В отговор на запитването на депутатите от ГЕРБ от икономическото министерство изпратиха и официалното съобщение до медиите. От него обаче не става ясно и какви са задълженията на НЕК преди 2009 година, както и как са натрупани тези над 2,5 млрд. лева дългове.

Не са посочени и задълженията по пера, както беше изискването на енергийната комисия, нито текущите задължения, но за сметка на това от министерството изчисляват, че за периода 2009 - 2013 година задълженията на НЕК са се увеличили с 605 млн. лева, както и допълнително 400 млн. лева от заем на НЕК към френската банка BNP Paribas с падеж в края на май 2013 година.

Припомняме, че този заем беше изтеглен от енергийната компания за покриване на разходи, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“.  Договорът беше сключен през 2008 година по време на управлението на Тройната коалиция. По-късно проектът за изграждане на втора ядрена централа беше прекратен от правителството на Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Само толкова ли?Май са повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още