IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладал: Несъстоятелни са информациите, че източваме ЧЕЗ България

Цялата печалба се инвестира в мрежата, коментираха от електроразпределителното дружество

17:01 | 15.04.14 г. 1
Докладал: Несъстоятелни са информациите, че източваме ЧЕЗ България

Печалбата на електроразпределителните дружества не е само от тарифите, определяни от енергийния регулатор, а и от доброто управление и намалението на технологичните разходи. "Тарифите са само малък компонент, който подпомага инвестициите", обясни регионалният директор на ЧЕЗ България Петър Докладал по време на семинар.

От компанията определиха като несъстоятелни твърденията, че инвестициите, които извършват всъщност се плащат от потребителите, както и че изнасят милиарди към компанията майка.

Зорница Генова, директор на дирекция "Регулации" в дружеството, обясни, че през миналия ценови период - 2012 - 2013 година, инвестициите са били 111 млн. лева, а признатите от енергийния регулатор са били под 12% или 12,3 млн. лева. От тази година признатите разходи вече са и по-ниски - в размер на 7 на сто.

Цялата печалба се инвестира в мрежата, потвърдиха от дружеството. "Ако е вярно това, че сме изнасяли милиарди към компанията майка, това означава, според регулярните одити на енергийния регулатор за периода 2009 -2011 година, че сме изнасяли 90% от средствата, които получаваме", коментира и Докладал. "Откъде сме взели пари за осигуряване на дейността?", попита той. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Кремена Стоянова припомни, че до 2012 година държавата е имала представител в дружеството, но той не е алармирал за източване на дружеството.

Когато дойдохме в България, очаквахме бърза либерализация на енергийния пазар, но тя се забави, обясни още Докладал. Не е било очаквано и намалението на дела на дружеството в цената на тока - от 13% преди до 0,9% днес. Регионалният мениджър на ЧЕЗ обаче отрече компанията да има намерения да се изтегли от българския пазар, въпреки последните проблеми. Компанията е инвестирала 2,3 млрд. лева, каза още той.

От компанията коментираха и готвените промени в Закона за енергетиката. Писането на писма за спиране на тока при неплащане на сметка, както и липсата на санкции за неплащането на сметки, ще коства 2,5 млн. лева, некомпенсирани от енергийния регулатор разходи.

Комисията за защита на потребителите, която пък ще трябва да оценява общите условия на договорите и на ЕРП-тата, няма нужния капацитет да извършва и тази дейност. Това е в компетенциите на енергийния регулатор, допълниха от ЧЕЗ България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ НАТРУРАЛНИ МОНОПОЛИ!Напусни родината ми кърлеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още