fallback

Чобанов: Няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година

Забавянето на износа в началото на годината няма да повлияе на прогнозата на кабинета за икономиката, заяви министърът

15:48 | 16.04.14 г. 1

Финансовият министър Петър Чобанов продължава да смята, че няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година.

Той коментира, че в първите два месеца на тази година има сигнали за известно забавяне на износа към трети страни, както има и забавяне на вноса. „Според нашия прочит те са еднократни явления и към момента не влияят на цялостната ни прогноза за годината“, заяви министърът.

Чобанов беше категоричен, че няма срив на чуждестранните инвестиции, а подобряването на бизнес средата щяло да им се отрази положително.

Финансовият министър декларира, че кабинетът продължава стратегията, предприета през миналата година, която, по думите му, вече дава своите резултати – фискалната дисциплина да е съчетана с ускоряване на икономическия растеж, „тоест едновременно да спазваме правилата, но и фискалната политика да води до по-висок растеж“.

Министърът отрече медийни публикации, че при посещението си във Вашингтон преди дни е договарял условия и графици за емитирането на нов дълг на външните капиталови пазари.

„Може би сме свикнали емисиите да се уговарят на подобни места и столицата на САЩ – голям финансов център и пазар, изглежда подходяща за целта, но не съм договарял условия по емисията външен дълг, нито график“, опроверга той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 07.09.22 г.
fallback