IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Правителството се фокусира върху проблемите на бизнеса

Приоритет на кабинета са финансовата стабилност и дългосрочната устойчивост на публичните финанси, посочи министърът

21:00 | 14.04.14 г. 2
Чобанов: Правителството се фокусира върху проблемите на бизнеса

Правителството се фокусира през последните месеци както върху социалната политика, така и върху проблемите на бизнеса, като усилията са насочени към намаляване на административната тежест и облекчаване на регулаторните режими.

Това посочи пред екипите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) министърът на финансите Петър Чобанов, който е на среща с представители на двете международни институции, инвестиционни банки и рейтингови агенции във Вашингтон.

"Предвижданата в средносрочен период благоразумна фискална политика на намаляване на бюджетния дефицит с умерени стъпки е израз на управленската воля за спазване на фискалната и бюджетна дисциплина", подчерта финансовият министър пред ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шенън.

В разговорите си с висшия ръководен екип на СБ в лицето на вицепрезидента Лаура Тък, директора за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти, изпълнителния директор на холандската група в СБ Франк Хеемскерк и ръководителя на българския офис Маркус Репник министърът изтъкна още: "Приоритет на правителството по отношение на фискалната и бюджетната политика е да се гарантира финансовата стабилност и дългосрочната устойчивост на публичните финанси", предава БТА.

На срещата си министър Чобанов и Лаура Тък изразиха задоволство от подобряването и развитието на партньорските отношения. Декларирана бе и увереност, че при предстоящата систематична диагностика за страната, която банката планира да извърши в тесни консултации с правителството, частния сектор и други участници, ще бъде идентифициран набор от избрани приоритетни области като отправна точка за бъдещи консултации и сътрудничество. 

Българският министър на финансите отбеляза още, че през периода 2015-2017 г. със средствата от Европейския съюз (ЕС) ще продължи подкрепата за развитието на ключови национални политики в областта на образованието, заетостта, развитие на конкурентоспособността на икономиката, здравеопазване и други приоритетни за страната сектори.

България си сътрудничи със СБ и по линия на възмездните консултантски услуги с цел повишаване на усвояването на средствата от ЕС. Страната ни се възползва от високата експертиза на международната институция във водния сектор чрез разработване на Стратегия за развитие и управление на ВиК сектора за периода 2014-2023 г. и получава съдействие в областтана иновациите и пътищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Тежко му на българския бизнес щом зависи от правителство на мафията ДПС и червеноармейските олигарси на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Чобанов: "Правителството се фокусира върху проблемите на бизнеса"Ми разбира се!!!! Каква изненада само!!!! Кога ли сте се фокусирали върху проблемите на левия избирател! Винаги съм твърдял че абревиатурата ви е бутафорна....нищо не значеща, предназначена само за неграмотните избиратели които от известно време усилено култивирате! Сещам се за думите на една водеща звучащи горе долу така: " какво им обяснявате на децата /8-ми клас/ какво се случва в държавата. Нека си ритат топката и да не му мислят!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още