fallback

Започна строителството на брегови център за корабния трафик и във Варна

До средата на април пристанище Варна е обработило с над 2% повече товари на годишна база, съобщи Данаил Папазов в морския град

17:38 | 17.04.14 г.

Започна строителството на брегови център за наблюдение на корабния трафик и във Варна. Вчера беше направена първа копка за изграждането на брегови център и в Бургас.

Инвестираме близо 4 млн. лв. за изграждането на двата брегови центъра, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при официалното стартиране на строителните дейности в Варна, цитиран от пресцентъра на министерството.

Строителството на двата брегови центъра трябва да приключи до края на тази година. Те са част от трета фаза на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)”, финансиран по ОП „Транспорт 2007 – 2013 г.”. Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лв. След реализирането му ще бъдат разширени обхватът и функциите на действащите системи и ще бъде създадена единна национална морска информационна система.

В новопостроения брегови център във Варна ще бъдат разположени оперативен център за управление на трафика  Варна – VTS Center Varna, който управлява и наблюдава корабния трафик в морските пространства, оперативен център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center, както и национален център за електронен документооборот в морския транспорт.

„След миналата рекордна година за пристанище Варна първото тримесечие на тази година отново ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза още днес Папазов. По думите му до средата на април дружеството е обработило около 2,5 млн. тона товари, което е с над 2% повече от постиженията през същия период на предходната година.

„Резултатите показват, че всяка инвестиция в пристанище Варна е обоснована“, заяви министърът и допълни, че в момента се работи по проекта за възстановяване на проектните дълбочини на пристанище Варна и за обновяване на пристанищната техника.

Папазов съобщи още, че преговорите с Турция за превозвачите продължават. Той посочи, че снощи е имал среща със зам.-министъра на транспорта на Турция, както и с посланика им. На 9 май има последна работна среща за окончателното изготвяне на спогодбата, уточни Папазов, цитиран от БТА. Според него страната ни се опитва да защити напълно нашите превозвачи, същото прави и Турция. 

Припомняме, че напрежението между България и Турция по отношение на превозвачите ескалира в началото на годината. Турската страна обяви за невалидни еднократните разрешителни за товарни превози между двете страни с мотива, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил. Турция спря да пропуска български камиони през границата. България отвърна със същото. В резултат се образуваха километрични опашки от камиони от двете страни на границата.

През февруари транспортните министри на България и Турция се споразумяха да подготвят нова спогодба за превозвачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
fallback