IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спогодбата за превозвачите с Турция ще е готова до края на април

Либерализацията на разрешителния режим първо ще обхване двустранните транзитни превози

14:14 | 28.03.14 г.
Спогодбата за превозвачите с Турция ще е готова до края на април

Транспортната спогодба между България и Турция трябва да бъде готова до края на април и след обсъждане между двете страни да бъде подписан документ в рамките на месец май. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов в отговор на въпрос от народния представител Кирил Колев относно обявяването за невалидни на всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между България и Турция от турската страна, предаде репортер на агенция "Фокус".

Министър Папазов обясни, че по време на преговорите между България и Турция във връзка с проблемите на българските превозвачи е била зададена рамката на нова спогодба, която да замени действащата от 1977 г.

Припомняме, че новата спогодба е необходима, за да разрешат окончателно проблемите с Турция във връзка с разрешителните за превоз.

Новият документ включва подготовка за либерализация на разрешителния режим, която на първи етап да обхване двустранните транзитни превози без превозите от и за трета страна. „Предвижда се значително увеличение на разрешителните от трета страна, като ние поставихме условие това да бъде минимум 6000 броя“, каза транспортният министър, като уточни, че квотата е многократно обсъждана с българските превозвачи.

Договорено е също така от март да се създаде кол център в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в София и в Генералната дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара за разрешаване на всички възникнали проблеми и спорни въпроси при обработката на документи на товарните автомобили от двете страни.

„Двете администрации се задължават да изработят процедури и одобрят набори от документи за представяне на съответните компетентни органи. До влизане в сила на новата спогодба двете администрации трябва напълно да съдействат на превозвачите с цел облекчаване дейността на фирмите при извършване на транспорти услуги на териториите на България и Турция“, уточни министър Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още