IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Папазов: До края на март ще подготвим спогодбата за превозвачите с Турция*

В специален call-център превозвачите ще могат да подават сигнали за всички проблеми при обработка на документите, съобщи транспортният министър

10:50 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Д. Папазов: До края на март ще подготвим спогодбата за превозвачите с Турция*

След дълги и тежки преговори транспортните министри на България и Турция се договориха за задаване на рамка за подготовка на нова спогодба за извършване на превозите между двете страни. Досега действащата е от 1977 година, заяви в ефира на Bulgaria On Air транспортният министър Данаил Папазов.

„Рамката включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без засега превозите от и за трета страна. При изготвяне и влизането в сила на спогодбата обаче се предвижда значително увеличаване на разрешителните от и за трета страна“, коментира Папазов.

Той допълни, че експерти от двете страни ще се срещнат през първата седмица на месец март за изготвяне на проекто спогодбата в Истанбул. Спогодбата трябва да бъде готова до края на месец март и след обсъждане между двете страни да бъде подписана до края на април, заяви още министърът.

Той допълни още, че от 1 март ще се създаде call-център в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Генерална дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара за разрешаване на всички проблеми и спорни въпроси при обработката на документите на двете страни.

На проведените вчера преговори е постигнато споразумение, според което двете страни се задължават да изработят процедура за одобряване на набор от документи за представяне на съответните компетентни органи.

„До влизането в сила на новата спогодба страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите за извършване на тяхната дейност“, коментира Папазов.

Той коментира и искането на турските превозвачи да им бъде възстановявано ДДС, ако зареждат в България. По думите на транспортния министър Петър Чобанов ще се заинтересува от предложението, тъй като то би довело повече приходи от акцизи в хазната, „тъй като цената, която в момента съществува между двете страни е в полза на българската“.

Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), заяви, че е много доволен от срещата между транспортните министри на двете страни. Той обясни, че министрите са се разбрали за пълна либерализация, премахване на фактури, които се изискват за транспортен документ. "Смятам, че решенията от срещата ще успокоят бранша, ще успокоят хората и те вече ще могат да работят, тъй като съпътстващите проблеми за тях са достатъчно сериозни, за да имат и подобно затруднение...", каза Петърнейчев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Отсега нататък заедно ще планираме бъдещето на превозвачите в двете страни", това каза председателят на турската асоциация UND Четин Нухоглу.

* Статията е допълнена с коментарите на Георги Петърнейчев и Четин Нухоглу.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още