IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се механизъм на турските превозвачи да се връща ДДС за горивото

България няма да отменя транзитни такси, както настояват съседите, заяви транспортният министър Данаил Папазов

16:32 | 02.04.14 г.
Обсъжда се механизъм на турските превозвачи да се връща ДДС за горивото

Транспортното и финансовото министерство обсъждат механизъм, чрез който на турските превозвачи да се връща ДДС за горивото, заредено в България, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов пред парламентарната транспортна комисия. С тази стъпка се очаква турската страна да бъде удовлетворена и да бъде подписано Споразумението, което трябва да реши проблемите на превозвачите от двете страни.

Припомняме, че напрежението между България и Турция по отношение на превозвачите ескалира в началото на годината. Турската страна обяви за невалидни еднократните разрешителни за товарни превози между двете страни с мотива, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил. Турция спря да пропуска български камиони през границата. България отвърна със същото. В резултат се образуваха километрични опашки от камиони от двете страни на границата.

През февруари транспортните министри на България и Турция се споразумяха да подготвят нова спогодба за превозвачите.

Днес Папазов припомни, че на 12 април ще се обсъждат позициите на двете страни, като са постигнати общи позиции по 85% от целия текст. „Ние искаме минимум 6000 бройки разрешителни от и до трета страна. Те имат претенции относно нашите транзитни такси, за които ние към момента не сме се съгласили да бъдат премахнати. Като реципрочна мярка, която да облекчи техните превози на територията на България, се обсъжда връщането на ДДС за горивата, но това трябва да се съгласува с Министерство на финансите“, обясни Папазов. 

Той допълни, че в момента горивата в България били на по-ниски цени, но се търси такъв механизъм, че да не започнат продажби на гориво без ДДС.

Депутатът Петър Мутафчиев (КБ) заяви, че отново се заражда напрежение сред българските превозвачи, които били подложени на натиск. Папазов отговори, че постигнатите до момента договорки се спазват от съседите. “Трябва да се отчете, че по някои въпроси позициите на двете страни са диаметрално противоположни. Между двете администрации обаче няма никакви търкания. Ако никой не прави отстъпки, доникъде няма да стигнем“, обясни министърът.  

Депутатът Цветомир Михов (ГЕРБ) сигнализира, че от откриването на Дунав мост 2 досега шофьорите са имали възможност да купуват винетки единствено от будка на частен паркинг, където стикерите се продавали незаконно с надценка от 1,70 евро. Депутатът си е направил експеримент и сам си е купил стикер, като получил документ от фирма, която не съществува официално. По информация на народния представител пунктът се държи от служител на транспортното министерство.

Министърът отговори, че въпросът е решен - вече има пункт на „Български пощи“, веднага след мястото за проверка от страна на румънските власти. От понеделник там се продават винетки. Ще има и терминал за картово разплащане. Имало е забавяне, тъй като дълго е чакано разрешение от страна на румънските власти, обясни Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още