IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно

В подкрепа на индустрията правителството осигурява достъп до финанси, човешки капитал и иновации, заяви икономическия министър

12:35 | 25.04.14 г. 10
Стойнев: Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно

Реиндустриализацията беше погрешно интерпретирана като изкупуване на държавни предприятия. Правителството работи в подкрепа на индустрията чрез достъп до финансов ресурс, до човешки ресурс и до иновациите. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на 14-то Общо събрание на Българската стопанска камара.

Достъпът до финанси компаниите могат да получат чрез Българската банка за развитие, а реформата в образованието и въвеждането на дуалното образование ще подобри качеството на работната ръка, убеден е още Стойнев.

През тази година за иновации ще бъдат отпуснати и 20 млн. лева от Националния фонд за иновации. Сумата не е голяма, призна Стойнев, но допълни, че това е само началото.

В своето изказване Драгомир Стойнев критикува и целите на ЕК за намаляване на парниковите газове с до 40% до 2030 година. "Без глобално споразумение тази цел ще навреди на българската индустрия", допълни той.

Според него докато държавите, които са най-големите замърсители в световен мащаб, не предприемат действия за ограничаването на емисии, Европа не трябва да се ангажира с такива амбициозни цели.

Стойнев посочи и вероятни сценарии, ако европейските институции не се съобразят с мотивите за забавяне на мерките. Според него европейските компании ще се изнесат в трети страни, ще "изтеглят работните места и икономиката" и отново ще замърсяват околната среда.

Екологичните ангажименти обаче бяха посочени като една мерките, към чиято реализация се стреми европейската бизнес организация Business Europe. Зам.-генералният директор на организацията, в която членува и БСК, Жером Шовен обясни, че освен намаляването на емисиите, ЕС трябва да продължи Единната схема за търговия с парникови газове (ETS),да бъде прекратена подкрепата за ВЕИ-сектора и координиране на енергийната политика на държавите.

Сред проблемите, посочени от Шовен в областта на енергетиката в Европа, са високите цени на електричеството. Между 2005 и 2012 година цените на електроенергията са се увеличили с 37% в страните-членки на ЕС, докато съответната промяна в САЩ беше минус 4%, посочи той.

Препоръките на бизнес организацията към европейските институции са и да бъде обърнато внимание на индустрията, защото тя се оказа сред големите жертви на финансовата криза. От 2008 година насам са загубени 3,5 млн. работни места, а делът на промишлеността в европейската икономика е намалял от 15,4% на 15,1%. Затова и Business Europe подкрепя целите на ЕК до 2020 година индустрията да заема 20% дял от европейската икономика.

Жером Шовен посочи още, че активирането на двустранното търговско споразумение между ЕС и САЩ също ще е в полза на развитието на европейската икономика.

Пламен Орешарски: Откритото обсъждане на проблемите дава решенията

Българската стопанска камара се открои като коректен партньор на правителството, отбеляза от своя страна в приветственото си слово премиерът Пламен Орешарски по време на 14-то Общо събрание на организацията.

Той посочи, че именно в диалога се намира най-доброто решение на проблемите, проявили се в резултат на кризата. Правителството активно работи за преодоляването на негативите и за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Орешарски повтори основните насоки, в които работи правителството - намаляване на административната тежест за бизнеса, реиндустриализацията и електронните услуги, въвеждането на иновации и коректните взаимоотношения с бизнеса.

"Целта на всички ни е да върнем страната по пътя на икономически растеж", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
... по 5 - 6 луксозни къщи на ден, на фабрично-заводска цена от по 5000 - 7000 лв. за къща ... тъй разбираше реиндустриализацията Франк Лойд Райт - представителят за югоизточна Азия._______________P.S. ... и между другото реиндустриализацията може да започне с пренаписването на PHP кода на този уеб сайт ... да не забива в Измерението Х от специалните символи (като напр. двуеточие с тире).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
... по 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Наистина всичко зависи от тълкуването на термина 'реиндустриализация'. Ако под реиндустриализация се разбира някакво възраждане на тотално-западналите и никога немогли да излязат на печалба соц. предприятия ... и рекомунизация на мисленето - не благодаря. Този филм не сме ли го гледали ... вече няколко пъти.Да вземем напр. Кремиковци. Какво ще го реиндустриализират - трябва да се срине до кота нула ... и площадките да се изметат до пълно полиране ... заедно с онези *** геолозите-сондьори от 50-те, които са фалшифицирали картата на рудното находище.Може да следваме светлия пример на китайците - да се резчисти експериментално там една площадка, да се сложи някакъв нов мостов кран, вързан към 3D принтер и да се започне 'разпечатване' на сглобяеми къщи ... по 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
SSIW
преди 10 години
"Реиндустриализацията е мит, мантра за тъгуващия по миналото електорат. Има толкова много възможности в новите технологии, в разрастващите се пазари на изток и юг, че такива идеи ... "-----------------Какво по-точно имаш предвид? Какво ще им предложим на развиващите се пазари на изток и на юг, като нямаме индустрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
То и експертното в "експертно правителство" беше интерпретирано погрешно... дали умишлено, дали поради некадърност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
balkando
преди 10 години
Реиндустриализацията е мит, мантра за тъгуващия по миналото електорат. Има толкова много възможности в новите технологии, в разрастващите се пазари на изток и юг, че такива идеи за възкресяване, чрез наливане на пари от данъкоплатците, в стари или нови неефективни мастодонти е най-малкото неуместна. Бих казал престъпна, имайки предвид най-вероятните сценарии и практики за пълнене на продънени каци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Опасявам се че дори и за шоу не става... 97лайнев. Дори и западното образование не може да му помогне на този некадърник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Този циркаджия кога ще си подаде оставката? Само шоу по телевизиите прави.То не бяха реиндустриа-лизации, отнемане на лицензи, заплахи към частници ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
Direct
преди 10 години
много говорене и никаква свършена работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 2
fortiss
преди 10 години
Като министър не трябваше ли да реализираш идеите, а не само да ги пускаш пред медиите? Сега някой друг ги бил инетпретирал - ами дай да ти видим свършеното и тогава ще говорим!!! Какъв доспът до ресурси правителството е осигурило - като занимават квалифицираните кадри в други страни ли??? Ами ти не беше ли казал преди месец, че държавата ще участва на търга за активите на Химко? Това ти как си го инерпретираш?Защо влизаш в открит сблъсък с Брюксел за този газопровод? Какво чакаш да спечели Блъгария от това? Не какво ти или тези около теб, а какво България???Досега съдихме за теб по дрехите, защото не ет знаехме. Ти обаче си далеч под нивото на облеклото си, не си за това място определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още