fallback

Папазов не вижда причина за протест на превозвачите

Преговорите с Турция вървят много тежко, призна транспортният министър

13:15 | 20.05.14 г.

Не виждам причина превозвачите да стачкуват, защото правителството прави всичко възможно за защита на интересите на страната по спора за превозите от, за и през Турция, коментира пред журналисти транспортният министър Данаил Папазов.

Министърът призна, че преговорите за решаването на проблема вървят трудно. „Някои от исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни, което прави преговорите наистина много тежки“, допълни още той.

Искането да се премахнат транзитните такси е недопустимо за българската страна, тъй като ще намали приходите в бюджета. Транзитата такса е 43 евро, уточни още министърът.

За него без компромис от двете страни няма как да бъде постигнат някакъв резултат. В момента преговорите се водят само между министерствата на транспорта на България и Турция. Целта е да се изработи документ и на неговата основа да се намери решение на работно ниво със съответните браншови организации.

Папазов обясни, че и Турция, и България искат либерализация на превозите, но дори и тук имат и съществени различия. „Ние искаме пълна либерализиране, т.е на абсолютно всички превози, докато те не са съгласни за превози от и за трети страни. Те искат само двустранните разрешителни да бъдат либерализирани“, обясни министърът.

Данаил Папазов коментира още и ситуацията с наводненията в съседна Сърбия и дали тя ще се отрази на корабоплаването. „На корабоплаването - не. Единственото нещо, на което може да се отрази, е работата на пристанищата“, смята той и допълни, че има опасност да бъдат наводнени някои от кейовете, особено на пристанище Лом.

„Мерки са взети, но при всички положения обработката на корабите в дните, когато може да стане инцидент, ще бъде преустановена“, заяви още Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
fallback