IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов не вижда причина за протест на превозвачите

Преговорите с Турция вървят много тежко, призна транспортният министър

13:15 | 20.05.14 г.
Папазов не вижда причина за протест на превозвачите

Не виждам причина превозвачите да стачкуват, защото правителството прави всичко възможно за защита на интересите на страната по спора за превозите от, за и през Турция, коментира пред журналисти транспортният министър Данаил Папазов.

Министърът призна, че преговорите за решаването на проблема вървят трудно. „Някои от исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни, което прави преговорите наистина много тежки“, допълни още той.

Искането да се премахнат транзитните такси е недопустимо за българската страна, тъй като ще намали приходите в бюджета. Транзитата такса е 43 евро, уточни още министърът.

За него без компромис от двете страни няма как да бъде постигнат някакъв резултат. В момента преговорите се водят само между министерствата на транспорта на България и Турция. Целта е да се изработи документ и на неговата основа да се намери решение на работно ниво със съответните браншови организации.

Папазов обясни, че и Турция, и България искат либерализация на превозите, но дори и тук имат и съществени различия. „Ние искаме пълна либерализиране, т.е на абсолютно всички превози, докато те не са съгласни за превози от и за трети страни. Те искат само двустранните разрешителни да бъдат либерализирани“, обясни министърът.

Данаил Папазов коментира още и ситуацията с наводненията в съседна Сърбия и дали тя ще се отрази на корабоплаването. „На корабоплаването - не. Единственото нещо, на което може да се отрази, е работата на пристанищата“, смята той и допълни, че има опасност да бъдат наводнени някои от кейовете, особено на пристанище Лом.

„Мерки са взети, но при всички положения обработката на корабите в дните, когато може да стане инцидент, ще бъде преустановена“, заяви още Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още