IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните превозвачи заплашват с протест заради проблеми в бранша

Основното им искане е да се спре издаването на лицензи на транспортни фирми, които не са проверени

18:36 | 15.05.14 г. 1
Международните превозвачи заплашват с протест заради проблеми в бранша

Международните превозвачи ще излязат на протест, ако до 15 юни държавата не предприеме мерки относно проблемите в бранша. Това стана ясно днес на първия по рода си в България Национален форум на международните превозвачи, който се проведе в София.

Основното искане на съюза е да се спре издаването на лицензи на фирми, които не са проверени. Тяхното желание е да се извадят на светло всички фирми и да се създаде регистър на моторните средства. Целта е по този начин да стане ясно какъв точно е броят на фирмите и с колко превозни средства те разполагат.

Когато компетентните органи установят, че дадена транспортна фирма нарушава правилата, то трябва да й се наложи не само глоба, но и да бъдат спрени автомобилите й от движение за определен период от време, поискаха още от Съюза на международните превозвачи.

Те призовават и за незабавни действия да се спре издаването на разрешителни на фирми, които не са регистрирани на територията на България.

Новият изпълнителен директор на Агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев заяви, че от началото на годината досега са отнети 32 лиценза и в момента продължава проверка на транспортните фирми.

"Върви се към загуба на турския пазар", заявиха още превозвачите.

В Иран пазарът е тотално загубен, тъй като всеки път, когато преминава иранската граница, българският превозвач трябва да плати 670 евро, докато иранският плаща само винетка на стойност 20 лева, обясниха превозвачите. Те поискаха държавата да предприеме мерки за въвеждане на еднаква такса и за двете страни.

Те повдигнаха въпроса и относно Азербайджан и Туркменистан, които също сме на път да изгубим като пазари. Това е така, понеже визите за български шофьори нарочно се забавят за около седмица, докато азербайджанските получават българска виза за преминаване за по-малко от ден.

Също така старите страни членки на Европейския съюз (ЕС) осъществяват дискриминация спрямо българските и румънски превозвачи, заявиха от бранша. "Те многократно си измислят причини за налагане на глоби, след което ние обжалваме, което води до множество разходи от наша страна. Това може да ни извади скоро от международните превози и да осъществяваме такива само в рамките на държавата", оплакаха се превозвачите.

Друг проблем в бранша е липсата на кадри. "В цяла България се шири безработица, а в нашия бранш има свободни места, но няма желаещи", коментираха от съюза. Те искат държавата да създаде условия за квалифициране на превозвачите и да се подобри диалогът между Агенцията по заетостта и автомобилния бранш. 

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов обяви, че заявки за свободните работни места в бранша могат да се правят на централно ниво и по този начин от агенцията да следят в цялата страна свободните места и записалите се на борсата, които притежават необходимите умения и сертификати за упражняване на тази професия.

Заместник-министърът на транспорта пък Антон Гинев заяви, че превозвачите могат да разчитат на съдействие от държавата, но основна роля играе все пак самият бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
да няма желаещи да си плащат за да работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още