IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Реакторът беше изведен от системата на 20 април, за да му бъде направена профилактика и да бъде зареден със свежо гориво

13:24 | 25.05.14 г.
Приключи плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Приключи плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобшиха от централата. В 10 часа днес реакторът беше включен в паралел с енергийната система на страната.

Преди това блокът е бил проверен от Агенцията за ядрено регулиране и е получено одобрението от председателят на агенцията за включването му. 

Годишният ремонт на пети блок започна на 20 април. В рамките на този месец е извършена профилактика на оборудването и системите на блока и е зареден е със свежо ядрено гориво.

По време на плановия ремонт са изпълнени мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. 

Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с „Електроенергиен системен оператор” (ЕСО). Плановете са годишният ремонт на този блок да бъде извършен през есента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още