IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България: За 2008-2013 г. инвестирахме 540 млн. лева собствени средства

ДКЕВР не е признавала всички направени разходи за посочения период, отчетоха от компанията

11:45 | 27.05.14 г.
ЧЕЗ България: За 2008-2013 г. инвестирахме 540 млн. лева собствени средства

От 2008 година до 2013 година ЧЕЗ България е инвестирала 540 млн. лева, които не са били покрити от цената на електричеството и това се вижда от внесените годишни отчети в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от компанията във връзка с заключенията от одитния доклад на енергийния регулатор.

От отчетите на компанията е видно, че общите й инвестиции в посочения период са на стойност 1,6 млрд. лева, като признатите разходи, т.е включени в цената на електричеството, са 1,1 млрд. лева. Непокривани от приходите от сметките на потребителите, а със собствени средства на компанията са оставали направените разходи за заплати и осигуровки на служителите, за материали, амортизация, инвестиции и други. „За тях компанията не е получила и няма да получи никаква възвращаемост”, заявиха още о ЧЕЗ България.

Тези данни показват, че няма как да сме ощетили клиентите, след като реално сме влагали повече, отколкото са ни признали като ценообразуващ елемент, категорични са от компанията.

В периода 2008 – 2013 година ЧЕЗ България е отчела 752 млн. лева оперативни и административни разходи. От тях признатите от ДКЕВР са в размер на 314 млн. лева. Става дума за разходи за заплати и осигуровки, закупуване на материали и за външни услуги.

„Освен това ЧЕЗ България е инвестирала в мрежата близо 80 млн. лева повече от признатите от ДКЕВР 436 млн. лева в последните 6 години”, обясняват от компанията. С 23 млн. лева повече са и реално отчетените разходи за амортизация.

Припомняме, че на 14 май ДКЕВР представи публично данните от одит на трите електроразпределителни дружества у нас. Открити бяха общо 2690 различни нарушения. Трите дружества са укривали приходи от регулатора, реализирали са икономии от признатите разходи и са завишавали своите разходи, заявиха от ДКЕВР.

Тези нарушения са ощетили потребителите и държавата – от невнесени корпоративни данъци и нераздадени дивиденти, констатират от енергийния регулатор. В момента експертите на комисията пишат индивидуални актове за всяко едно отделно нарушение. Компаниите ще имат тридневен срок след получаването на актовете, за да ги обжалват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още