IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България няма да спира тока на длъжниците в почивни дни

От ДКЕВР настояват възстановяване на снабдяването да става без допълнителна такса

17:08 | 26.05.14 г.
ЧЕЗ България няма да спира тока на длъжниците в почивни дни

„ЧЕЗ България“ няма да спира захранването на длъжниците в почивни дни, на официален празник и в деня, който ги предхожда. Това е записано в новите Общи условия на дружеството, които ще бъдат разгледани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на юни.

Дружеството е представило за обсъждане документ от 22 страници и общо 84 члена. Според тях, освен за неплатени сметки, токът може да бъде прекъсван и заради отказан достъп за отчитане в рамките на една година. Реално отчетът на електромерите може да бъде извършван и от потребителя, като данните бъдат изпращани на компанията.

След като клиентите платят своите задължения или „след изпълнението на всички условия за възстановяване“, ЧЕЗ България до 12 часа на следващия календарен ден отново ще пусне тока на своите клиенти. Това става след заплащането на съответната цена за възстановяване, предвижда ЧЕЗ България. Срещу допълнително заплащане захранването може да бъде възстановено и в срок от 6 астрономически часа.

Според предложение на работната група на ДКЕВР, която анализира представените общи условия, снабдяването с електричество трябва да бъде възстановено до 12 часа на следващия работен, а не календарен ден, но без допълнително заплащане. Исканата промяна е с цел по-добра защита на потребителите.

Ако клиентите искат по-бързо възстановяване на услугата – срещу допълнително заплащане електроснабдяването може да бъде възстановено до 6 астрономически часа, допълва регулаторът.

Клиентите ще могат да възразяват срещу спирането на снабдяването и докато трае проверката токът няма да може да бъде спиран. Възражението се разглежда в седемдневен срок от ЧЕЗ.

В общите условия е предвидена и възможността за спиране на електричеството при аварии и ремонти. Това обаче не трябва да продължава повече от 24 часа. Електричеството може да бъде прекъсвано и за извършване на профилактика на мрежата, но трябва да предупреждават предварително писмено своите клиенти. Предложението на работната група на ДКЕВР за срока на известието е 14 дни преди ремонта.

Дружеството ще бъде длъжно да отговори в рамките на три дни на жалби от потребители за нарушения в качеството, доставките и т.н. След проверка от ЧЕЗ ще уведомяват за резултатите от нея потребителите си.

Работната група, анализирала предложението на ЧЕЗ, предлага да бъде създадена и специална глава, която да защитава интересите на уязвимите потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още