fallback

Цонев: "Южен поток" трябва да се строи според правилата на ЕС, не въпреки тях

Нищо срещу Брюксел няма да бъде подкрепено от ДПС в Народното събрание, категоричен беше депутатът

13:36 | 07.06.14 г. 6

"Южен поток" е полезен за България проект, но той трябва да бъде построен съгласно правилата на Брюксел, а не въпреки тях. Това е официалната позиция на ДПС по казуса с газопровода, изказана от зам.-председателя на партията Йордан Цонев пред БНТ.

За него въпросът не е в цената на проекта, а в условията и правилата.”Ключовият момент са изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, където има две сериозни изисквания – едното е за достъп до тръбата от трети страни и другото е тръбата да не бъде собственост на този, който дава газа”, обясни той.

Пропуските на проекта по отношение на европейското законодателство трябва да бъдат преодолени с преговори, обясни още Цонев и допълни, че след украинската криза в преговорите вече се включва и геополитиката.

„Това е тръбата, която заобикаля Украйна”, посочи той.

На въпрос дали поправките в Закона за енергетиката, предложени от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, ще бъдат приети на второ четене, Цонев коментира, че "нищо срещу Брюксел няма да бъде подкрепено от ДПС" в Народното събрание.

Припомняме, че двамата депутати от БСП внесоха промени, които дават определение на термина „морски газопровод”, което обаче заобикаля правилата, заложени в Третия либерализационен пакет. ЕК вече изрази своите опасения във връзка с готвените промени, минали на първо четене в парламента – срещу страната ни беше стартирана т.нар. „пилотна процедура”, чиято цел е да изясни обстоятелствата по случая.

Много често подобни процедури обаче преминават в наказателни, ако Брюксел не е удовлетворен от отговора на страните, членуващи в общността.

Днес Цонев отказа да коментира лансирана информация, че правителството вече е подписало договор за изграждането на „Южен поток”, въпреки водената срещу страната ни наказателна процедура за нередности при избора на изпълнител. Според него обаче дори и подписването да е факт, то няма да доведе до никакви последици. „Това е нещо като да нямате право на строеж, но да сключвате договор кой ще го изпълни, когато получите право на строеж”, допълни Цонев.

Припомняме, че в края на май „Южен поток България” съобщи, че е избран изпълнител на цялостната реализация на проекта на територията на България. Това е консорциум между руската „Стройтрансгаз” и българската "Газпроект Юг", в която участват едни от най-големите строителни компании в България - „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Според опасенията на Брюксел обаче този избор е станал непрозрачно и е бил ограничен достъпът на компании до търга.

Вчера в своя позиция в официалния Facebook профил на американското посолство у нас посланик Марси Рийс пък предупреди българските фирми да не работят с компании, санкционирани от САЩ след анексирането на Крим. „Стройтрансгаз”, чийто мажоритарен собственик на фирма на милиардера Генадий Тимченко, е една от фирмите в черния списък на САЩ.

Санкцията идва заради близките връзки на собственика с руския президент Владимир Путин. След обявяването на санкциите Путин декларира, че не се срамува от приятелството си с Тимченко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
fallback