IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: "Южен поток" трябва да се строи според правилата на ЕС, не въпреки тях

Нищо срещу Брюксел няма да бъде подкрепено от ДПС в Народното събрание, категоричен беше депутатът

13:36 | 07.06.14 г. 6
Цонев: "Южен поток" трябва да се строи според правилата на ЕС, не въпреки тях

"Южен поток" е полезен за България проект, но той трябва да бъде построен съгласно правилата на Брюксел, а не въпреки тях. Това е официалната позиция на ДПС по казуса с газопровода, изказана от зам.-председателя на партията Йордан Цонев пред БНТ.

За него въпросът не е в цената на проекта, а в условията и правилата.”Ключовият момент са изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, където има две сериозни изисквания – едното е за достъп до тръбата от трети страни и другото е тръбата да не бъде собственост на този, който дава газа”, обясни той.

Пропуските на проекта по отношение на европейското законодателство трябва да бъдат преодолени с преговори, обясни още Цонев и допълни, че след украинската криза в преговорите вече се включва и геополитиката.

„Това е тръбата, която заобикаля Украйна”, посочи той.

На въпрос дали поправките в Закона за енергетиката, предложени от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, ще бъдат приети на второ четене, Цонев коментира, че "нищо срещу Брюксел няма да бъде подкрепено от ДПС" в Народното събрание.

Припомняме, че двамата депутати от БСП внесоха промени, които дават определение на термина „морски газопровод”, което обаче заобикаля правилата, заложени в Третия либерализационен пакет. ЕК вече изрази своите опасения във връзка с готвените промени, минали на първо четене в парламента – срещу страната ни беше стартирана т.нар. „пилотна процедура”, чиято цел е да изясни обстоятелствата по случая.

Много често подобни процедури обаче преминават в наказателни, ако Брюксел не е удовлетворен от отговора на страните, членуващи в общността.

Днес Цонев отказа да коментира лансирана информация, че правителството вече е подписало договор за изграждането на „Южен поток”, въпреки водената срещу страната ни наказателна процедура за нередности при избора на изпълнител. Според него обаче дори и подписването да е факт, то няма да доведе до никакви последици. „Това е нещо като да нямате право на строеж, но да сключвате договор кой ще го изпълни, когато получите право на строеж”, допълни Цонев.

Припомняме, че в края на май „Южен поток България” съобщи, че е избран изпълнител на цялостната реализация на проекта на територията на България. Това е консорциум между руската „Стройтрансгаз” и българската "Газпроект Юг", в която участват едни от най-големите строителни компании в България - „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Според опасенията на Брюксел обаче този избор е станал непрозрачно и е бил ограничен достъпът на компании до търга.

Вчера в своя позиция в официалния Facebook профил на американското посолство у нас посланик Марси Рийс пък предупреди българските фирми да не работят с компании, санкционирани от САЩ след анексирането на Крим. „Стройтрансгаз”, чийто мажоритарен собственик на фирма на милиардера Генадий Тимченко, е една от фирмите в черния списък на САЩ.

Санкцията идва заради близките връзки на собственика с руския президент Владимир Путин. След обявяването на санкциите Путин декларира, че не се срамува от приятелството си с Тимченко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Правилата на Брюксел са направени така , че да няма "Южен поток", т.е. няма да има през територията на България , а трасето ще премине през по малко зависими от вашингтон държави , каквато е например в момента Турция.Разликата ще е само тази , че при този въриант вместо ние да получаваме транзитни такси , ще плащаме за транзита през нашаята южна съседка!А нима някой се интересува за това че ние ще ставаме все по бедни щом си имаме подобен сервилен политически елит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Стабилен е затова, че винаги се изказва само след като е сигурен накъде духа вятърът. След като всички отдавна разбраха, че ЕС и САЩ не одобряват процедурните хватки на БСП и ДПС за определяне на "наш" изпълнител на проекта ("наш" за Данчо значи да плати повече рушвет, а той е в играта тук) и номерът няма да мине, Ментата се появи с коментираната категорична позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
стабилна мента е ...Погледнете реалността - от избори на избори все по-малко хора ходят да гласуват ! Как мислиш - защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 20
LuckyYou
преди 9 години
Данчо Ментата е стабилен политик, това трябва да му се признае, на бялото не можеш да кажеш черно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
lyusien
преди 9 години
Йордан Цонев ми става все по малко несимпатичен Този човек не разчита само на това което е научил във ВИНС Варна и постоянно се усъвършенства Това е положително -човек трябва да се учи цял живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още