IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Политическата несигурност остава един от основните рискове за България

За намаляване на разходите и бързо размразяване на спрените европейски програми призовава ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън

22:44 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Политическата несигурност остава един от основните рискове за България

За намаляване на държавните разходи, бързо размразяване на спрените европейски програми, понижаване на неефективността и подобряване на финансите на държавните предприятия от енергийния сектор призовава Международният валутен фонд (МВФ) и предупреждава за значителни рискове пред събираемостта на приходите в държавния бюджет за тази година.

Финансовата институция посочва, че времето за изграждането на газопровода „Южен Поток“ остава неизвестно и че конфликтът между Русия и Украйна ще има ограничен ефект върху растежа на родната икономика посредством каналите на търговията и инвестициите. Все пак потенциален риск остава зависимостта на страната от вноса на руски газ.

Мисия на МВФ е посетила София в периода 6-11 юни, за да обсъди икономическите перспективи и правителствените политики с българските власти, съобщават от финансовата институция на официалния си сайт. Сред отправените препоръки попадат още намаляването на корупцията и шуробаджанащината, облекчаване на средата за правене на бизнес и извършването на оценка на финансовите ефекти от спряната пенсионна реформа.

„Продължаваме да прогнозираме умерено покачване на икономическия растеж през 2014 г. спрямо слабия ръст през миналата година, задвижван от възстановяването на вътрешното търсене и по-доброто усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз“, се посочва в официалното становище, изготвено от ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.

Ефектите на вътрешната политическа несигурност относно реформите и инвестициите, както и намаляващата несигурност относно перспективите пред водещите партньори на страната, а именно - държавите членки на ЕС, остават основните рискове пред икономиката, посочват от институцията.

Въпреки че очакванията са безработицата да остане висока, заетостта започна да се покачва. Потребителските цени се понижават заради спада на цените по износа, базовите ефекти от административните понижения на цените от миналата година и застоя на икономиката. МВФ прогнозира, че във втората половина на годината цените ще се повишат минимално, тъй като вносната дефлация ще избледнее, а растежът ще се покачи.

Ниският дълг на публичния сектор и ограничените експозиции на страната към капиталовите пазари продължават до изолират България от колебанията на международните пазари.

Последното развитие на ситуацията между Украйна и Русия ще има ограничен ефект върху растежа посредством каналите на търговията и инвестициите, въпреки че зависимостта от вноса на руски газ представлява потенциален риск, отбелязва Шанън в становището си за България.

Времето за изпълнение на проекта „Южен Поток“ остава неизвестно, като потенциалните икономически ефекти и отражения върху трудовия пазар не са отчетени в текущите прогнози.

Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още