IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри

Държавата предложи туристите по Черноморието да бъдат обслужвани от практиканти

09:00 | 15.06.14 г. 10
Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри

С приближаването на пика на новия летен туристически сезон проблемът с недостига на кадри в туризма се разраства. Работодателите от туристическия бизнес съобщават за огромен проблем с намирането на всякакъв тип сезонни работници – от спасители на плажа и среден туристически състав до мениджъри на хотели и ресторанти.

От туристическия бранш потърсиха съдействието на държавата по въпроса. С него се зае лично вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която обяви, че сезонът ще бъде спасен откъм кадри. Държавата и туристическият бизнес се споразумяха по курортите да бъдат изпратени практиканти, завършващи специализирани училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да обезпечат нуждите на хотелиери и ресторантьори по морето.

На практика държавата предложи българските и чуждите туристи по Черноморието да бъдат обслужвани от млади хора, които имат желание за работа, но никакъв опит. Въпросът е доколко качествено обслужване ще получат така чаканите туристи по време на престоя си по българските курорти и дали практикантите ще отговорят на очакванията за качество на услугата. А също може ли да превърнем туризма си в структуроопределящ отръсъл, както е записано в новата Стартегия за туризма, без конкурентни кадри.

Засега данните от първите четири месеца на годината сочат отлив на българските туристи от нашите морски курорти. И тази година по Великден българите оставиха в съседна Гърция милиони лева. С всяка изминала година родното Черноморие остава извън плановете на българите тъкмо заради ниското качество на туристическите ни услуги.

В същото време специалистите по подбор на кадри посочват, че с приближаването на пика на сезона намирането на по-високо ниво туристически специалисти става изключително трудно. Интересът от страна на кандидатите е нулев, съобщават от агенцията за човешки ресурси Менпауър България. Причините са очевидни - специалистите в туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието. А отвореният европейски трудов пазар, който предлага много по-атрактивни възможности за туристическите кадри, е друга спънка.

А иначе от туристическия бранш отдавна алармират, че ако досега основна пречка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 9 години
***, мизерия, много слаба и рзнебитена инфраструктура за какъв конкурентен туризъм се борим... С кой да се конкурираме ... хм.. труден въпрос не знам такава дъжава ... най-вероятно да се конкурираме с някои от дъжавите в африка и азиа, да може, съгласен съм, но не и с южноевропейските държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 9 години
По-скоро заглавието би трябвало да е:'Стремим се към конкурентен туризъм без адекватно заплащане'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
slavkovrr
преди 9 години
Гърция въведе фиксирани цени за храните и напитките на плажа !http://***.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/06/14/2323298_gurciia_vuvede_fiksirani_ceni_za_hranite_i_napitkite/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Наистина, преди години по медиите се обсъждаше такъв вариант с чужди работници. Отдавам го на непознаването на трудовия пазар по света. Мина много време, но не виждам такива работници в България. И варианта с практикантите няма да им реши проблемите в тази насока. Ще мине още много по толкова, докато се информират, че по евтино няма накъде. Проблема им е другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
Има доста роми, както намекна колегата нали сега се лансират и мислят за тяхното образование.... с тях ще имате успех:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Еми няма, свиквайте. Има един лаф - "С трици маймуни да ловиш". Не става. След още 20 годинки ще има за наемане само индианци, тъй че инвестирайте в тяхното образование :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Дали? За тайландци не знам, но на БГ заплати филипинци няма и да си помислят да "бият" пътя до тук! Мога да се обзаложа с всеки. Като прибавим разходите по квартироването им, нещата още повече се усложняват. А ако си мислите че тези работници са по малко претенциозни от нашите, жестоко се лъжете! :))))) От БГ работниците, трудно могат да се намерят по ниско платени и непретенциозни по света. Освен това, има сериозна езикова бариера. Да, работниците от тия държави може и да се справят да речем с английския, но болшинството от БГ работодателите си нямат и хабер от чужди езици. Неграмотни са както в областта на бизнеса си /туризъм/ така и в езиково отношение. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Проблемът би могъл да се реши със сезонни работници от Тайланд, Филипините и т.н. Там има достатъчно квалифицирани кадри готови да работят за относително ниско заплащане, а пиковите сезони са в различно време на годината. Зимата ще работят в Патая или Пукет, а лятото в Слънчев бряг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
deBill
преди 9 години
а имиджа на БГ дали не пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Хахаха- не практиканти, марсианци да сложат няма да помогнат на бетонените кратуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още